Søg
Close this search box.

Klovne i Skødstrup Lægehus hjælper jernaldervejen

Det summede af stemmer, mens frakkerne blev hængt på bøjler i lægehusets foyer. Flere stole blev hentet og lydanlægget indstillet.

De fremmødte fandt plads, og efter velkomsten fortalte sognepræst Erik Søndergård om jernalderens opfindelser og forestillingsverden, hvor anvendelse af jern gav nye bedre redskaber, smykker og våben i tidens høvdingesamfund. Opfindelser ændrer vores måde at indrette os på og giver os fornyede forestillinger om livet og verden. Et nyere eksempel er opfindelsen af bogtrykkerkunsten, der blev en forudsætning for reformationen og i vores videnssamfund er det opdagelsen af kunstig intelligens, der er ved at rykke ved vores forestillingsverden endnu engang, skønt menneskets livsemner er de samme.

Klovnen er det gennemgående motiv i de malerier læge Peter Christensen har doneret til genetableringen af jernaldervejen. ”Jeg kan godt lide klovnen,” fortalte han, ”fordi klovnen er en glad og positiv karakter, som rummer de menneskelige karaktertræk, både de glade og de sørgmodige sider – ligesom den græske komedie og tragedie, der var forløbere for vore dages teater.”

22 klovnemalerier blev solgt, mens et maleri af jernaldervejen kom på auktion og blev budt op under muntre bemærkninger og latter.

Der er stadig malerier til salg i Skødstrup Lægehus, hvor de kan ses og købes i åbningstiden. Salget går stadig ubeskåret til genetableringen af jernaldervejen. Tak til alle som har bidraget.

Af arkæologigruppen

 

Se billeder i 8541 -Dit lokale blad (November nummeret)

Relaterede artikler

Skødstrup Kirke Indgangsdør mod nord og dør til tårnet
Historie

Kirkens ukendte rum

Når man kommer op til kirken fra parkeringspladsen, er det første, man når til, den store blå dør i tårnet. Normalt fortsætter kirkegængerne videre om til våbenhuset i kirkens sydside og går den vej ind. Gangbesværede, og bruden ved bryllupper, får dog lov at bruge den store, blå dør. Men hvad gemmer der sig så bag den lille, blå dør, som Erik Søndergård her er ved at låse op? Svaret kommer i denne artikel.

Hedelisker Mose er arkæologisk interessant, men informationerne om området lader vente på sig. Billedet viser arkæologigruppens gåtur til mosen i vinter. (foto Birger Agergaard)
Historie

Historisk sti er forsinket

     Af Birger Agergaard Moesgaard Museum tog munden for fuld, da man derfra lovede, at den historiske sti ved Lauritshøj og Hedelisker Mose kunne stå

Arkæologigruppen og arkæolog Rasmus Birch Iversen (med ryggen til) står ved Hedelisker Mose, som ikke syner af noget særligt, men er af stor historisk interesse.
Historie

Historisk sti indvies før sommer

Tekst og foto Birger Agergaard Egentlig syner den ikke af meget, men historien er alligevel unik. Her bag disse mennesker ligger Hedelisker Mose, som er