Søg
Close this search box.

Køb en brosten i jernaldervejen

Jernaldervejen flyttes, så alle kan opleve den sammen med mange af de øvrige fund i området. Du kan bidrage, så vi får indsamlet 100.000 kr. til projektet. En jernalder-rute etableres, og der er planer om at udarbejde undervisningsmateriale.

Normalt bliver et arkæologisk fund liggende på sin oprindelige plads. Andre gange kan det blive nødvendigt at flytte et fortidsminde for at bevare det.

Arkæologer fra Moesgård Museum fandt i Skødstrup det mest fuldstændige jernaldersamfund, man har afdækket i en dansk udgravning. På udstykningen Lauritshøj 2 lå både tre klyngelandsbyer og en rækkelandsby med otte ret store rækkehuse, skulder ved skulder, så man kunne gå tørskoet gennem næsten hele landsbyen. En stenbrolagt vej gik ned over skråningen og delte landsbyen, så der var fire store huse på hver side.

I forbindelse med udstykningen viste det sig, at den stenbrolagte vej ligger på en kommende byggegrund, og den forbliver derfor næppe uberørt. Efter aftale med Moesgaard Museum flyttes den flotte og spændende jernaldervej. Det vil bevare den, gøre den offentligt tilgængelig og lade den indgå i en større fortælling om livet i jernalderens Skødstrup.

Beslutningen er truffet på baggrund af en række konstruktive møder mellem repræsentanter for bl.a. Skødstrup Fællesråd, Skødstrup Menighedsråd, Aarhus Kommune (grundsalg) og Moesgaard Museum. Det drejer sig om Erik Søndergård, arkæologer fra Moesgaard Museum, projektleder Henrik Andersen, Jette Westphal, Jens Otto Bruun-Madsen, Anne Marie Bundsgaard og Aase Pedersen.

 

Af sognepræst Erik Søndergård, Skødstrup Kirke

 

Relaterede artikler

Skødstrup Kirke Indgangsdør mod nord og dør til tårnet
Historie

Kirkens ukendte rum

Når man kommer op til kirken fra parkeringspladsen, er det første, man når til, den store blå dør i tårnet. Normalt fortsætter kirkegængerne videre om til våbenhuset i kirkens sydside og går den vej ind. Gangbesværede, og bruden ved bryllupper, får dog lov at bruge den store, blå dør. Men hvad gemmer der sig så bag den lille, blå dør, som Erik Søndergård her er ved at låse op? Svaret kommer i denne artikel.

Arkæologigruppen og arkæolog Rasmus Birch Iversen (med ryggen til) står ved Hedelisker Mose, som ikke syner af noget særligt, men er af stor historisk interesse.
Historie

Historisk sti indvies før sommer

Tekst og foto Birger Agergaard Egentlig syner den ikke af meget, men historien er alligevel unik. Her bag disse mennesker ligger Hedelisker Mose, som er

Hedelisker Mose er arkæologisk interessant, men informationerne om området lader vente på sig. Billedet viser arkæologigruppens gåtur til mosen i vinter. (foto Birger Agergaard)
Historie

Historisk sti er forsinket

     Af Birger Agergaard Moesgaard Museum tog munden for fuld, da man derfra lovede, at den historiske sti ved Lauritshøj og Hedelisker Mose kunne stå