Jernaldervej får nyt liv på kirkegården

Når vejen tages op, kan arkæologerne foretage en supplerende udgravning ved den. Skødstrup Menighedsråd har besluttet at stille et stykke jord til rådighed på kirkegården, så jernaldervejen kan genetableres få hundrede meter fra dens oprindelige plads. Her bliver den tilgængelig for offentligheden, og samtidig bliver der passet på den. Der er også gode parkeringsforhold og toiletfaciliteter allerede.

Interessen for fundene og udgravningerne er overvældende stor. Flere hundrede interesserede har allerede deltaget i foredrag og møder i Skødstrup sognegård, på Lokalcenter Rosenbakken og på Moesgård Museum, hvor livet i jernalderen er blevet belyst. Læg dertil artikelserien om jernaldersamfundet her i 8541.

På baggrund af den store interesse og de omfattende fund vil der blive arbejdet på at etablere en jernalderrute, hvor man kan gå mellem de forskellige fundsteder og offermoser.

”Vi håber at kunne lave en oplevelsesrute, hvor jernaldersamfundet bliver levende formidlet gennem plancher, skilte, aktiviteter og andre ting”, siger sognepræst Erik Søndergård, der har deltaget i processen.

Jernalderruten kan blive en nærværende historisk rejse, hvor vi kan få et indblik i hverdagen, arbejdet, redskaberne, landbruget, tro og skikke for 2000 år siden. Vi vil gerne producere undervisningsmateriale om Skødstrup i jernalderen gennem et samarbejde med Moesgårds undervisningsafdeling, Skødstrup skole, Skødstrup kirke og andre relevante bidragydere. Hele projektet tænkes realiseret i flere etaper og skal blandt andet finansieres gennem donationer fra fonde.

I projektets første etape håber vi gennem en lokal indsamling at rejse 100.000 kr. til at genetablere den brostensbelagte vej, så den bliver tilgængelig for offentligheden. Vi håber, at mange vil bidrage med både små og store beløb, så vi kan bevare og formidle historierne om byens ældste vej, menneskene, offermoserne og hverdagen. Det er fortællinger, som har værdi for alle.

 

Af sognepræst Erik Søndergård, Skødstrup Kirke

Relaterede artikler

Vosnæsgaard
Historie

Den nye greve på Vosnæs

Selv om vi er mange, der jævnligt passerer forbi – og beundrer – det smukke Vosnæs Gods, er godsets generationsskifte nok alligevel gået hen over hovedet på de fleste. Det råder vi bod på her:

Carletti flyttede i 1963 til Skødstrup, og har siden haft hovedkvarter og produktion på Grenåvej.
Erhverv

60 år med Carletti: En duft af chokolade

Engang kunne man fornemme den søde duft af anis i Skødstrup og omegn, når Carletti producerede Kongen af Danmark bolsjer. I dag er det mest duften af chokolade, som af og til undslipper fabrikken på Grenåvej, for bolsjeproduktionen er flyttet til Vejle.

Så kom vores egnsarkiv endelig i hus efter cirka et års frustrerende søgen
Egnsarkiv

Reception i Egnsarkivet

Det var heldigvis godt lunt efterårsvejr, da Skødstrup Egnsarkiv kunne slå dørene op til for at vise nye lokaler frem for intresserede gæster, så meget af receptionen blev holdt udendørs.