Søg
Close this search box.

Kunst og kultur i dit blad og naturen

KULTUR_NATUR, 10 interventioner til bladet 8541
Vi har fået midler hjem til projektet: Kultur_Natur, 10 interventioner i bladet, 8541 fra Statens Kunstfondspulje: Kunst i det offentlige rum og Sommer Aktivitets Puljen, som også er fra Statens Kunstfond. Billedkunstneren Tanja Nellemann Kruse iværksætter 10 indgreb i vores lokale blad henover det næste år. Indgreb, der alle er baseret på workshops og handlinger i området med børn, unge og voksne.

Tanja Nellemann Kruse arbejder ofte med borgerinvolverende og idebaserede projekter i offentlige rum og tekst. Hun bor selv i Skødstrup og har værksted i Sydhavnen i Aarhus og udstiller i ind- og udland. Hun underviser også på BGK Aarhus (et 3årigt Billedkunstnerisk grundkursus) ca. en aften om ugen. Se mere på www.tanjanellemann.dk

Lav et ”fotografi” af naturen
Tanja Nellemann Kruse skriver om det første ”indgreb”:
Den første intervention med titlen; Kultur_natur, FLORA-8541 består af 4.200 stk. blåtryk, som borgere i 8541 kan være med til at samle i september frem til d. 22. september, og som så udkommer sammen med oktober-nummeret.
Du får ganske enkelt et lille stykke ”kunst” lagt ind i dit blad.

Cyanotopi hører til i den tidligste del af fotografiets historie, og er et af de kameraløse fotografiske processer. Akvarelpapir påføres emulsion, som gør det lysfølsomt. Derefter lægger man noget, som er mere eller mindre transparent, oven på og lader solen fiksere billedet. Solen fastholder den blå farve fra emulsionen. Når papiret skylles, vaskes emulsionen af dér, hvor solen ikke har ramt papiret.
Emulsionen består af en blanding af ammonium ferricitrat og kaliumferrocianid, som kan købes online. Når de to er blandet, skal emulsionen og de klargjorte papirstykker opbevares i mørke.

Kom og vær med til at lave disse cyanotopi/blåtryk og samle et kæmpe arkiv af Flora tryk i og af 8541 området.
• Onsdag d, 03. sep.  kl. 11.00 – 14.00 på Skødstrup Skoles parkeringsplads ved biblioteket
• Søndag d. 13. sep. Kl. 11.00  -14.00 på stranden ved Studstrup (ved Fiskerhøj/badebroen))

Kig efter en vogn med dette logo på

Screenshot 2020 09 20 at 19.29.53

Du og din familie kan være med til at definere Skødstrups flora-arkiv. Find dine yndlings-grene, blomster, græsarter, planterødder, græsser, ”ukrudt”, blade, eller andet plantemateriale du synes kan være med til definerer 8541 områdets flora. Du kan medbringe dem hjemme fra din have eller fra grøftekanten eller finde dem der hvor vi mødes ved vandet eller ved skolen. Hvis ikke du kan på disse tidspunkter kan du skrive til mig på: tanjanellemannkruse@gmail.com. Og så finder vi et tidspunkt at mødes og lave blåtryk inden d. 22. sep.
Vi bruger A5 størrelses papir eller mindre, og alle kan være med. Jeg har på forhånd præpareret akvarelpapiret, og så snart det eksponeres med solen, kopierer du silhuetten af dit valgte naturmateriale over på akvarelpapiret. Det tager ca. 3-7 minutter, alt afhængig af solens intensitet. Det er nemt og sjovt. Og resultatet ses med det samme.
Tænk på cyanotopi/blåtryk som en slags negativ fotokopimaskine.
Alle husstande får et tryk
Alle blåtrykkene bliver samlet og udkommer som indstik/løs ark i 8541 bladets oktober-nummer. Børn får et miniblåtryk med hjem. Bladets oplag definerer arkivets størrelse på ca. 4.200 stk. og ansamlingen af Skødstrups planter indsamles og efterfølgende distribueres det ud til alle husstande i området via bladet 8541. Skødstrup skole, og institutioner i området; Børnehuset Myrhøjen og Den integrerede institution Stationsvangen er involveret og børn og voksne der har lyst til at være med til et af de åbne arrangementer, er meget velkomne.
Projektet er støtte af Statens Kunstfond

  IMG 1851.jpg kopier  IMG 1850.jpg kopier

Af redaktionen

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (september 2020)

Relaterede artikler

Sol, blå himmel og strand
Natur

Sommeren i 8541 bliver god

Bliver det varmere eller koldere end normalt og tørrere eller vådere end normalt? Her kan vi faktisk med rimelig sikkerhed pege i bestemte retninger.

Hvis man eksempelvis gerne vil gøre Bytorvet i Løgten lidt mere festligt, kan man søge om at få tilført plantekummer og træer.
Natur

Lån en park

Af Birger Agergaard Hvis du er i gang med at forberede en sommerfest eller en anden udendørs event, så kan du få kommunal hjælp til

220702 Operation Ålegræs 03
Energi og miljø

Udplantning af ålegræs er en succes

For halvandet år siden blev der plantet ålegræs ud i Kaløvig Bugten i håb om at forbedre havmiljøet. Nu viser en ny undersøgelse, at prøveudplantningen har haft en effekt. Der er flere fisk.