Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog
EU træder i øjeblikket vande omkring et eventuelt kommende forbud mod salg af gummigranulat til kunstgræsbaner. Men det kommer ikke til at påvirke Skødstrup Fodbolds anlæg af sin længe ventede bane. Det er et fremtidigt salg, EU-sagen drejer sig om, og Skødstrup Fodbold kan derfor anlægge banen.
”Vi anlægger banen på samme måde som i Silkeborg, der gennem et forskningsprojekt har opnået, at der kun slipper eet kilo mikroplast ud om året. Der ER ikke et alternativ, når det handler om pris, spillemæssig komfort og holdbarhed,” siger Morten Højen Larsen, der er formand for Skødstrup Fodbold.
Byggetilladelsen kom i maj sidste år, og fodboldafdelingen var parat til at gå i gang – men en nabo-grundejerforening valgte at anfægte kommunens sagsbehandling af sagen. Det har Lokalbladet 8541 omtalt flere gange og nævnt, at foreningen var bekymret for grundvandet og for støj samt lyspåvirkning.
Klagen blev afvist af Miljø- og Fødevareklagenævnet, men da var det for sent at starte anlægsarbejdet. For imens havde inflationen taget voldsom fart, og nu var der ikke penge nok til banen.
Tre mio. kr. dyrere bane
”Forsinkelsen har givet os ekstra omkostninger på tre mio. kroner – en fordyrelse, som vi kommer til at slås med de næste 10 år,” fortæller Morten Larsen.
I de 10 år skal et kommunalt lån på tre mio. kroner afdrages og forrentes. Det har været nødvendigt at optage dette lån, som blev godkendt på fodboldafdelingens seneste generalforsamling. Endvidere er det blevet ca. 10-20 procent dyrere i kontingent for de 950 medlemmer af fodboldafdelingen. Den stigning skyldes delvist også en dyrere leje af Midtpunktets faciliteter.
Kan der spilles fodbold på en ny kunstgræsbane til efteråret?
”Det er det, vi går efter med alt, hvad vi har!”