Søg
Close this search box.

Meteorolog til Skødstrup: Donnerwetter fascinerer

Meteorolog ved DR, Thomas Kaa Mørk, valgte delvist Skødstrup på grund af vejrforholdene.

Af Niels Dal

”Tordenvejr. …”

Thomas Kaa Mørk er ikke i tvivl.

”Tordenvejr er det vejrfænomen, der fascinerer mig mest,” siger han. Og han ved, hvad han taler om.

Thomas er uddannet meteorolog fra Københavns Universitet og har virket som flyvemeteorolog og senere gennem mere end 10 år været vært på vejrredaktionen på TV2.

Siden 2022 har han været medvært på ’Vores Vejr’ på DR1 – og er nu flyttet til Skødstrup sammen med sin familie.

”Området er delvist valgt efter topografien. Vi har ikke høje bjerge i Danmark, men højdeforskellen fra havet til Vorre gør, at her er forskellige vejrfænomener at iagttage.

Mange har nok bemærket, at det kan sne i Vorreområdet mens det regner tættere på vandet,” fortæller Thomas og fortsætter ”Og der er flere andre vejrfænomener, der kan opleves på grund af højdeforskellen og det kystnære område.”

Service til vore læsere
Thomas Mørk har lovet redaktionen her på bladet, at han med jævne mellemrum vil forklare læserne lidt om de forskellige karakteristika, vejret må vise hen ad vejen.

”Vejret berører jo os alle, og vi registrerer stor interesse for programmet ’Vores Vejr’ på DR1.

Faktisk er ’Vores Vejr’ det mest sete program på daglig basis på kanalen.” beretter Thomas.

Vi glæder os til at blive klogere og mere opmærksomme på vejrets hemmeligheder og luner, når Thomas Kaa Mørk melder sig med spændende vejrartikler her i bladet.

Den første artikel kommer her:

Sommerbebuder ved kirken

Tekst og foto Thomas Kaa Mørk

Nu er vi langt inde i foråret, og sommeren står for døren. Vi har derfor vænnet os til, at sommerhalvårets klassiske skytype, kumulusskyen, ofte pryder himlen. Vi har måske ligefrem glemt, at den kun lejlighedsvis viser sig inde over land om vinteren, men faktisk er kumulusskyen en sand sommerbebuder.

Cumulus sky skødstrup

Når den for første gang optræder inde over land, som på billedet her ved siden af kirketårnet i Skødstrup en skøn dag tilbage i april, er det et tegn på, at solens stråler for alvor begynder at varme og at sommerhalvåret er begyndt.

Når solen til stadighed kommer højere op på himlen i løbet af foråret, varmer solstrålerne mere og mere, og på et tidspunkt kan strålerne varme jordoverfladen og luften i de nederste luftlag så meget op, at små bobler af varm luft stiger til vejrs. Kommer luftboblerne tilstrækkeligt højt op, fortætter vanddampen i luftboblen til bittesmå dråber, så den oprindeligt usynlige luftboble bliver til en lille sky. Ofte blot som pynt mod en dybblå himmel. Det sker typisk i slutningen af marts eller i begyndelsen af april, når vi også begynder at kunne mærke solens varme i ansigtet.

Her i maj står solen så højt på himlen, at de små, uskyldige kumulusskyer kan vokse sig store og blive til bygeskyer med både regn, hagl og torden og typisk også sommerens første skybrud.

Læs hele majnummeret 2023 på PDF

Relaterede artikler

En temmelig lang rute, ja, men du møder til gengæld Grundtvig syv gange!
Natur

Ny vandrerute: Gå med Grundtvig

  Af Birger Agergaard Molsruten, Kulturringen, Margueritruten og nu også Højskoleruten! Det er populært at cykle eller vandre i vores område, og de østjyske højskoler

Energi og miljø

Godt nyt for Kalø Vig

Muslingefiskeriet med bundskrabende trawl i Kalø Vig har været massivt kritiseret. Næsten 3000 tons muslinger er hver sæson blevet skrabet op fra havbunden til skade