Midt i Studstrup, på en grund tilhørende Aarhus Vand, planlægger mobilselskabet 3 at rejse en 36 meter høj gittermast for at give borgerne en bedre dækning. Bare 10-15 meter derfra ligger der boliger.
Trods den gode hensigt ser det ikke ud til, at borgerne tager godt imod projektet. Der har rejst sig et mindre stormvejr på Facebook. Borgere opfordres til at gøre indsigelse til Aarhus Kommune, hvor der var høringsfrist 27. april. Abonnenter opfordres til at true med opsigelse hos 3, hvis selskabet insisterer på placeringen.
Kathrine Sindberg Hermansen og hendes kæreste Rasmus Mortensen bor på Lomvievej og har fået brev om sagen. De er bekymrede over udsigten til masten af flere årsager:
”Dels er der det æstetiske med en 36 meter høj gittermast så tæt på. Det påvirker også værdien af boligerne, og endelig er der en bekymring for, om der kan være sundhedsfare for huse tæt på master. WHO kan ikke udelukke det,” siger Kathrine.
Når TDC og Telenor kan….
Hvorfor placerer 3 ikke masten et sted, hvor borgerne ikke generes, spørges der på Facebook. De to andre masteejere i Danmark, YouSee/TDC og Telia/Telenor har sat deres antenner op på Studstrupværkets kedelbygning, og deres dækning af Studstrup synes at være fin i hele byen.
Studstrup Borgerforening og en række borgere i byen har sendt en indsigelse.
Den planlagte mobilmast kaldes en øjebæ, og der drages paralleller til en sag på Elmely i Skødstrup, hvor TDC satte en mast op i 2017 – endda med kommunens og Planklagenævnets billigelse. Her kæmpede borgerne forgæves mod masten.
3: Mangelfuld dækning
Men selv om der findes alternativer, ønsker 3 placeringen midt i Studstrup. Argumentet er, at Studstrupværket og en anden foreslået placering ved fodboldbanerne vil give en mangelfuld dækning.
Det er ikke noget, brugere af antennerne hos TDC eller Telenor oplever. Ifølge kommentarer på Facebook oplevede de til gengæld, at da de skiftede fra 3 til et andet mobilselskab, fik de en markant bedre dækning. Vel at mærke fra antenner placeret på Studstrupværkets vestlige kedelbygning.
Så hvorfor vil 3 ikke have sin antenne der? Har 3 da et dårligere teknisk udstyr end de andre? 3’s netværksdirektør Kim Christensen har ønsket at svare skriftligt på vore spørgsmål:
”Nej, det er ikke et spørgsmål om det tekniske udstyr. Når vi udbygger vores netværk, er det ikke alene vores mål at sikre bred geografisk dækning, men også høj kapacitet, så mange brugere kan gå på nettet samtidig. Og i takt med at dataforbruget stiger, bliver det nødvendigt med stadig mere kapacitet for at kunne give alle en god oplevelse. Der vil være behov for, at positionerne ikke er alt for langt væk fra brugerne. Derfor søger vi en masteposition centralt i Studstrup, da vi her vil kunne give byen den bedst mulige dækning, hastighed og kapacitet på både 3G, 4G og 5G – også i fremtiden. Den ansøgte mast vil også blive stillet til rådighed for andre operatører.”
Upopulært projekt
SPM Er 3 klar over, at jeres ansøgning er meget upopulært hos borgerne i Studstrup?
”Det er altid en afvejning. Vi ønsker ikke at genere nogen med vores master og forsøger så vidt muligt altid at tage hensyn. Men hvis man gerne vil have en hurtig og stabil mobil- og internetforbindelse, så man fx kan arbejde hjemmefra og streame film og tv uden problemer, må man desværre også acceptere antennemaster. Vi forsøger altid sammen med kommunen at finde en placering, som både sikrer optimal dækning og giver færrest mulige gener.”
Går fint i nye huse
Et andet argument for en central placering i byen er, at nybyggede huse er så tætte, at de har 100 gange større ”indtrængningstab” end huse bygget i 1970, skriver 3 flere gange i projektmaterialet.
Det argument ser heller ikke ud til at holde. Vi har spurgt nybyggere på Studstrup Strandvej, Marie-Louise Feddern og Anders Bentien, der har et højisoleret hus.
”Nej, vi oplever ingen problemer med dækning indendøre,” siger de. Selv i kælderen, som har 15 centimeter tyk beton i muren, går det fint med at tale i telefon.
”Det lyder lidt, som om de har puttet et par ekstra nuller på beregningen for at få det til at lyde overbevisende,” kommenterer Anders Bentien.
Til dette svarer netværksdirektør Kim Christensen:
”Informationerne om indtrængningstab er baseret på studier fra Aalborg Universitet.”
Af Birger Agergaard Visualisering Thomas Nykrog
Læs flere artikler fra 8541 -dit lokale blad her