Søg
Close this search box.

På bumpetur med cyklen

Karin Vorsaa er ærgerlig over, at det skal være så besværligt at være cyklist i Løgten-Skødstrup.
Karin Vorsaa er ærgerlig over, at det skal være så besværligt at være cyklist i Løgten-Skødstrup.

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog

Flere steder i Løgten og Skødstrup er der sat kridtmærker, hvor asfalten er revnet eller har huller. Så ved asfaltarbejderne, hvor kommunen gerne vil have repareret vejen.

Men der er ingen kridtmærker på byens cykelstier. Her skal ikke ske noget.

Det er ellers her, der virkelig trænger til en kærlig hånd. Det mener byens cyklister, og dem er der mange af. Med klimakrisen og energikrisen burde der komme mange flere cyklister, men cykelstierne er ikke gearet til det.

Med fem børn på ladcyklen
Karin Spendrup Vorsaa fra Bakkely er en af dem, der cykler rigtig meget rundt i byen. Endda på to cykler, da hun i sit arbejde som dagplejer også bruger sin ladcykel. Fire børn, nogle gange fem, har hun med på cyklen, og de er stort set på tur hver dag.

Og så har hun sin tohjuler. ”Det er den, jeg bruger, når jeg handler ind eller skal noget i byen,” siger hun. Familien har bil, men i det daglige er hun 100 procent cyklist.

I dag har hun sagt ja til at vise Lokalbladet 8541 bare nogle af de steder, hvor vedligeholdelsen og sikkerheden for cyklister halter. Det er værst, når hun kører på ladcykel, men som tohjulet cyklist ved hun også, hvor skoen trykker.

Karin Vorsaa er ærgerlig over, at det skal være så besværligt at være cyklist:

”Kommunen har tjent mange penge herude på grundsalg, så burde der kunne blive lidt penge til nogle bedre cykelstier,” bemærker hun.

Grenåvej er valgt til dagens reportage, men f.eks. på Bondehaven er der også mange steder, hvor det er besværligt og farligt som cyklist. Ikke mindst ved DagliBrugsen og nogle stejle nedkørsler og dårligt placerede kloakdæksler på stien.

220902 Cykel på Grenåvej 01

Cykelstriberne

Vi starter ved de famøse cykelstriber mellem bageren og Vosnæsvej.

”De dur slet ikke,” siger Karin Vorsaa. Mange bilister respekterer ikke striberne og holder delvist eller helt ind til fortovet, så hun må køre ude på vejbanen. På ladcykel er der ikke plads, hvis bilen bare holder på striben.

”Der skal laves en rigtig cykelsti,” siger hun på linje med utroligt mange borgere, der har kritiseret striberne fra dag et.

220902 Cykel på Grenåvej 02

Nedkørslen er væk

På strækningen fra Adams Pizza og til Bytorvet kører vi på en asfalt, som umiddelbart ser rimelig ud, men er lagt så sløset, at cyklen hopper og danser.

Det, som Karin vil vise os, er den ødelagte nedkørsel, som hun skal bruge, hvis hun kommer sydfra og skal op ad Vorrevej. Eller modsat hvis man kommer fra Vorrevej og skal hen mod SuperBrugsen.

”Asfalten er næsten væk, så jeg kan ikke komme op på cykelstien med ladcykel. Så må jeg cykle i den forkerte retning og krydse ved apoteket,” forklarer hun.

220902 Cykel på Grenåvej 05

Huller ved mejeriet

Næste stop er ved kollegiet i det gamle mejeri. Her var i foråret et stort hul midt på cykelstien. Karin hun brugte kommunens app Borgertip til at spørge, om hullet ikke skulle lappes. Ugen efter var det lappet.

Men få meter derfra er der nu et nyt hul, som opstod i hendes sommerferie, og fire uger efter er det der fortsat. Til gene for busser og cyklister.

220902 Cykel på Grenåvej 03

Selv cyklist-symbolet er ødelagt!

Sidste stop er ved busstoppet over for kirken. Det er bare et af de steder, hvor dårlig vedligeholdelse og dæksler og riste ude af niveau er iøjnefaldende. Selv cyklistsymbolet er næsten slidt væk!

Læst på Facebook

Her er bare nogle få Facebook-kommentarer om at være cyklist i Skødstrup-Løgten:

”Aldrig har jeg oplevet ringere cykelstier!!” (Peter Schriver)

”Cykelstien? Mener I rækken af flyvehop ned langs Grenåvej?” (Asger Meller Jørgensen)

”…Og manglende cykelsti fra Segaltvej og op ad Grenåvej, hvor der holder mange biler i rabatten og på cykelbanen.” (Gitte Davidsen)

”Det er i hvert fald ofte meget svært at benytte den optegnede cykelsti ved bageren, da der næsten altid holder biler, varevogne og lastbiler, så cykler må ud midt på vejen eller op på fortovet.” (Søren Møller Dath)

”Cykelstierne i Skødstrup Løgten er meget dårlige. De trænger til at blive asfalteret, så de bliver mere jævne. Kan godt forstå, at nogen vælger at cykle på vejen. Man får ondt i sin nakke og ryg når man uheldigvis køre hen over de områder med ujævnhederne. Prøv at tage turen fra skolen og ned til rundkørslen på cykel. Så kan I prøve at mærke, hvor ujævnt det er.” (Christa Mølbæk)

”Jeg er lige flyttet til og oplever, at infrastrukturen for cyklister og gående er mangelfuld. Både hvad angår vedligehold og sikkerhed. Det er eksempelvis halvfarligt, at cyklister og gående skal deles om stien på Grenåvej, når der er fart på om morgenen.” (Dagmar Eie Buskov)

”I det mindste er der en cykelsti. Det er der ikke her op til Vorre, folk kører som gale på de veje, Jeg vil ikke turde at lade min datter køre i skole på nogle af vejene herfra.” (Randi Ottesen)

Læs hele oktobernummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

Grenåvej (nederst) med Rema1000 (højre) og bedemandsforretningen (venstre). Fra Grenåvej ser man ikke, hvor langt bagud, Grenåvej 743 strækker sig. Den nyindkøbte grund bidrager med sine 1196 m2 cirka til en fjerdedel af Rema1000s nye areal. Den gule linje markerer det gamle skel mellem de to ejendomme.
Byggeri og bolig

Historien fortsætter

Vi har i 8541 troligt beskrevet den lange historie fra Kiwi-markedet på Grenåvej lukkede i 2016, til den nye Rema1000 slog dørene op samme sted i 2023. Så troede vi, at historien var slut. Men det er den ikke.

Trafik & veje

Ekstra spor i rundkørsler vedtaget

Bilisterne har efterlyst en ekstra vejbane – en såkaldt shunt – i snart mange år. Om morgenen starter kødannelsen nogle gange helt oppe ved Carletti, når de skal mod syd ad enten Grenåvej eller motorvejen. Fællesrådet har i flere år arbejdet for at få løst problemet og har banket Vejdirektoratet på dørene.

30 borgere og repræsentanter for foreningerne deltog i repræsentantskabsmødet, som formand Inger Thranholm her byder velkommen til. (foto Peter Carlsen)
Trafik & veje

Mange vil gerne flytte hertil, men…

Af Birger Agergaard 8541 er et populært sted at bosætte sig – der er kommet mange nye borgere til de seneste 10 år. Men nu