Seniorboliger, der er indrettet hensigtsmæssigt, er en mangelvare i 8541.
Man bliver henvist til, at gamle mennesker nu om dage er i meget bedre stand end tidligere. Det er korrekt, men der skal ikke så meget til at få korthuset til at falde. Vi har kæmpet for at få flere ældreboliger, men det er et begreb, der er utidssvarende. Nu bygges kun plejeboliger, og i væsentlig mindre grad, end der blot for få år siden var projekteret. Det efterlader en stor population af ældre medborgere, som indtil nu har boet i eget parcelhus, klaret gøremål om huset og i haven, men nu ikke længere har kræfterne til at fortsætte. Tiden er kommet, hvor man ønsker sig en enklere tilværelse og gerne vil blive i nærområdet.
Der er brug for seniorboliger af 2-3½ værelses størrelse, meget gerne i etagebyggeri og med elevatorer og portner-/pedelfunktion. Dertil skal indretningen være med brede døråbninger, ingen dørtrin, store badeværelser og forberedt på beboerens ældning, så der er plads til sosu-assistance, evt. sygeseng, kørestol m.v.
Sikkerhed og tryghed
Sikkerhed og tryghed er en vigtig faktor, der er både trick- og listetyve på spil, så låst indgangsdør med kaldefunktion er vigtig. Hjælp til småopgaver (udskiftning af sikring, gardinophæng m.m.) skal kunne rekvireres fra pedellen mod betaling.
Generationernes sammenblanding er måske heller ikke altid så attraktivt. Det kan være svært at flytte fra parcelhus, hvor man selv er herre over støjniveauet, til etagebyggeri, hvor naboers højttalere eller børn støjer.
Placeringen af et seniorhus vil være vigtig i forhold til indkøbsmulighed og anvendelse af kollektiv transport.
Jeg undrer mig over, at kommunen ikke har fået øje på problemet, eller at en privat bygherre ikke har fået ideen, men måske mangler der et oplæg?
Min henvendelse er til dels foranlediget af en 95-årigs opfordring til mig om ”at gøre noget”. Jeg agter at sende opfordringen til Aarhus Kommune.
Liselotte Kjær, Grenåvej 792, Skødstrup, har sendt dette indlæg:
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (april 2018)