Søg
Close this search box.

Shibari i Skødstrup

På en stille sidevej til Grenåvej i Skødstrup ligger Klub Nawa. Det er et af de få steder i Europa, hvor man kan komme lige ind fra gaden og lære at binde og blive bundet.

Nogle forbinder måske shibari med noget seksuelt, men det er ikke målet i Klub Nawa, fastslår Bob Petersen, der var med til at starte klubben op for fem år siden. ”I Klub Nawa handler det om æstetikken og om det fysiske velvære, man kan opnå med teknikken, og på vores træningsaftener tirsdag og onsdag skal man være påklædt.”

”Shibari stammer fra Japan og de gamle samuraier,” fortsætter Bob. ”Det startede for 500 år siden som et særdeles effektivt værktøj til at fastholde fanger. Man kan kalde det samuraiernes håndjern. Med tiden fandt man ud af, at det havde en bivirkning: Trykpåvirkningen fra rebene øger opmærksomheden på kroppen. Den sænker tankevirksomheden og øger opmærksomheden på kroppen tilstedeværelse. Siden gik der æstetik i det – det var jo trods alt Japan – og shibari blev en kunst i sig selv.”
Det er det også den dag i dag i Danmark. Klub Nawa har deltaget i arrangementer på Aros og på Kontekst Festival, tilføjer Bob. Også glasmuseet i Ebeltoft har for nylig haft en udstilling, der viste værker, der havde aftryk af de reb, kunstneren var blevet bundet med under et shibari-ophold i Japan.
”Min tredje tur i rebene var meget intens, hvor jeg underkastede mig fuldstændigt, og fik bind for øjnene. Jeg var i min helt egen verden uden nogen som helst bekymringer og forstyrrende tanker. Jeg var tryg, og følte, at intet dårligt kunne ske mig. Jeg blev passet på, og kunne nyde bare at være til stede i nuet, mærke rebene om min krop, de blide puf fra riggeren, og fordybe mig i følelsen af at svæve rundt.
Han havde en hånd på min krop det meste af tiden, hvilket gjorde mig tryg. Jeg kunne mærke, at han var der, at jeg roligt kunne give slip. Jeg følte mig lykkelig og fri”. Anonym.

Ifølge Bob er der omkring 5000 danskere med en aktiv interesse for shibari. Klub Nawa på Bakketoften 24 er et af de få steder i landet, hvor man kan blive oplært i teknikken og dyrke interessen, så deltagerne kommer fra hele Vestdanmark.
Dørene er åbne fra klokken 17, mens der er undervisning fra 18-20.30. Tirsdag er for begyndere, mens onsdag er for mere øvede. Der kommer typisk 15-30 deltagere og to til fire instruktører. Alderen svinger fra 20’erne til slutningen af 60’erne. Halvdelen kommer som par, mens de øvrige finder sammen to og to. Ofte har det været kvinden, der bliver bundet, men i dag er det lige så tit modsat, og det gælder også til træningsaftenerne. ”Man bliver bedre til begge dele ved at kunne det andet,” forklarer Bob.
Se mere på www.klubnawa.dk

200310 Shibari 3  200310 Shibari 5

Tekst og foto: Thomas Nykrog

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (april 2020)

Relaterede artikler

”Jeg er vist lidt af en hud-nørd,” indrømmer Maria-Louise.
Erhverv

Find den naturlige skønhed på Grenåvej

Tekst og foto: Thomas Nykrog Without har siden 2019 været en webshop med gode og prisfornuftige skønhedsprodukter til hele familien. Nu er der også kommet

Fra venstre ejerne Jonas Kjær, Torben Kjelsmark og Morten Kjær foran den nye bygning i industrikvarteret ved motorvejen.
Erhverv

Et utæt vandrør eller ti boligblokke?

Tekst og foto Thomas Nykrog Den 17. marts forlod Risskov El, VVS og Ventilation og de 86 medarbejdere officielt Risskov og flyttede virksomheden til Skødstrup.

Grenåvej (nederst) med Rema1000 (højre) og bedemandsforretningen (venstre). Fra Grenåvej ser man ikke, hvor langt bagud, Grenåvej 743 strækker sig. Den nyindkøbte grund bidrager med sine 1196 m2 cirka til en fjerdedel af Rema1000s nye areal. Den gule linje markerer det gamle skel mellem de to ejendomme.
Byggeri og bolig

Historien fortsætter

Vi har i 8541 troligt beskrevet den lange historie fra Kiwi-markedet på Grenåvej lukkede i 2016, til den nye Rema1000 slog dørene op samme sted i 2023. Så troede vi, at historien var slut. Men det er den ikke.