Solen er blevet konkurrencedygtig

190308 Henrik Malberg 190308 Henrik Malbergs hus med solceller Tronkærgårdsvej 326

Henrik Malberg fra Skødstrup var skolelærer, indtil han kom ind i solcellebranchen ved en tilfældighed og startede firmaet Solcellekonsulenten.

Det blev en skilsmisse i 2009, som kickstartede en række begivenheder, som førte til et professionelt sporskifte.

“Jeg skulle finde et nyt sted at bo og havde i flere år haft en drøm om at bygge hus selv. Jeg købte en grund på Tronkærgårdsvej, og her var en klausul om at bygge lavenergi-boliger. Jeg ville bygge CO2-venligt og undersøgte hvordan, og det blev blandt andet gjort via solceller,” fortæller Henrik Malberg, mens vi sidder i domicilet hos Solcellekonsulenten, som han har etableret på Arresøvej i Risskov.

Tilbage i 2009 byggede Henrik Malberg egenhændigt 80 procent af sit hus, og han blev så grebet af det, at han var klar til at starte sit eget byggefirma, der skulle levere lavenergiboliger under navnet Villa-M.

Det var lidt sjovere
”Men jeg havde også undervejs i byggeriet nået at sælge tre solcelleanlæg, fordi jeg satte mig ind i hvordan det fungerede, og det syntes jeg var lidt sjovere! Jeg gik ind i solcellebranchen og nåede med i boomet i 2011 og 2012, inden det faldt drastisk igen, fordi statstilskuddet faldt bort. Der var krise i branchen, og i 2013 og 2014 måtte jeg selv ud og installere anlæggene, for at forretningen kunne overleve.”

Men Henrik Malberg troede fortsat på grøn energi, tilskud eller ej. Og markedet kom op igen.

Solcellekonsulenten sælger i dag mere hjemme i Danmark, end i det øvrige Skandinavien, til trods for at de der har støtteordninger. ”I Danmark har vi en vindmølleindustri, som staten har valgt at støtte,” bemærker Henrik tørt.

Til gengæld har der været en rivende teknologisk udvikling i solceller og batterier, så solenergi er blevet langt mere konkurrencedygtig og kan klare sig uden støtteordninger. Det betyder, at et solcelleanlæg altid vil give overskud, også uden tilskud. På verdensplan overgår investeringer i energianlæg baseret på solcelleanlæg langt anlæg med vindmøller.

Lokalt hos Solcellekonsulenten mærker de også opgangen. Efter de første år, hvor firmaet blev drevet hjemme fra Tronkærgårdsvej, rykkede det til Arresøvej. For halvandet år siden var der tre ansatte i firmaet, nu er der 10, og firmaet venter i år at ansætte yderligere tre medarbejdere. Plus at det er et mål at fordoble sidste års omsætning.

Landbrug og parcelhuse
Solcellekonsulenten producerer ikke selv anlæggene, men køber delene til dem fortrinsvis i Tyskland. Fra kontoret på Arresøvej rådgives der, og firmaet samarbejder med elinstallatører om at sætte anlæggene op hos kunder. Kunderne er fortrinsvis parcelhusejere og landmænd samt større erhvervsvirksomheder.

Under solcelleboomet blev der i hast monteret både pæne og mindre pæne løsninger på parcelhustagene. Nu er der mange flere muligheder for æstetiske og endda usynlige løsninger, hvor solpaneler kan blive til hele tagflader eller integreres i facaden. I dag kan man også få specialdesignede carporte med solceller i carportens tag.

Noget, der gør solceller meget interessante for familier, er muligheden for at gemme solenergien fra dagens lys i batterier. Man kan endda få batterier, der spiller sammen med husholdningsmaskiner, elbiler med videre, og de er så intelligente, at de ved, hvornår der skal købes strøm fra elnettet, eller hvornår det er bedst at sælge strømmen, hvis der er overproduktion i forhold til familiens forbrug.

Event i Hornslet
Solcellekonsulenten vil gerne demonstrere solpaneler og batterier, og nysgerrige i 8541 kan lørdag 4. maj tage til Hornslets markedsdag, hvor firmaet deltager med en stand.

Af Birger Agergaard Foto: Thomas Nykrog

 
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (april 2019)

Relaterede artikler

Tine Schjelde Møberg og Camilla Hoier Adamsen (foto privat)
Erhverv

Garn- og strikkeeventyr

Et nyt og spændende garn- og strikkeeventyr er ved at udfolde sig i Skødstrup, hvor to iværksættere, Camilla Hoier Adamsen og Tine Schjelde Møberg, har slået sig sammen for at skabe deres drømmevirksomheder.

Jesper Andersen (tv) og Henrik Hjortshøj (th) solgte for 20 år siden en palle italiensk vin til venner og bekendte. Siden er det gået stærkt.
Erhverv

20 år – af med proppen….

Jesper Andersen (tv) og Henrik Hjortshøj (th) solgte for 20 år siden en palle italiensk vin til venner og bekendte. Siden er det gået stærkt.

Erhverv

Streger til fremtiden

Anja er boligarkitekt med egen tegnestue. “Nest” Arkitekture hedder det. Engelsk for “rede”.
Og det er netop et vigtigt fokuspunkt for Anja. Hjemmet eller reden skal tilpasses det behov, der er aktuelt, hvor man står i livet og være et rart og trygt sted at være..