Skip to content

Strømmen er bæredygtig hos Carletti

Af Birger Agergaard

En af de store virksomheder i Skødstrup, Carletti, har endnu ikke taget stilling til solceller på taget, men de gør så meget andet. Virksomheden har i 2020 vedtaget en klima- og miljøstrategi inden for energi, transport, madspild og emballage.

Carlettis afdelinger i Skødstrup og Vejle bruger udelukkende strøm fra vindmøller. Ud over el anvender Carletti fjernvarme, dieselolie og gas. Det er målet at udfase dieselolie til fordel for gas og at overgå til biogas.

På transportområdet bestemmer Carletti ikke selv, da man bruger vognmandsforretninger. Virksomheden forsøger at begrænse CO2-udledning ved at optimere vognlæs, kørselsmønstre mv.

Carletti er fødevareproducent – om end i den søde afdeling! – og har taget initiativer for at forhindre madspild. Som deltager i ”Danmark mod madspild” forpligter man sig til at offentliggøre tal for madspild og arbejder på at halvere det senest i 2030.

Endelig arbejder Carletti med at reducere emballageforbrug og genanvende materialerne.

Hvorfor ikke solceller?
8541 har spurgt Carlettis administrerende direktør, Niels Petersen, hvorfor man ikke har sat solpaneler op på virksomhedens bygninger:

”Lige for nærværende har vi ikke fokus på solceller, idet vi allerede anvender el fra vindmøller og dermed grøn strøm. Fokus ligger derfor lige nu mere på, hvordan vi kan reducere vores olie- og gasforbrug eller konvertere det til grønnere løsninger såsom fx biogas,” svarer han i en mail.

Han tilføjer dog, at på lidt længere sigt vil solceller blive overvejet som alternativ, hvis elpriserne forbliver høje, og hvis hele investeringscasen med solceller i givet fald er gunstig.

Læs hele juninummeret 2022 på pdf

Relaterede artikler

Liv og smukke farver set fra bilen på vej til Kampala.
Erhverv

Fra Skødstrup til Kampala

“Mulago Hospital, welcome!” lyder det imødekommende, da vi, syv danske læger netop landet fra Skødstrup, træder ind på Ugandas største hospital. Vi er knap nok landet i Kampala, før programmet, nøje planlagt af professor i global sundhed og kollega Per Kallestrup, går i gang. “Kun syv dage i Uganda – vi må ikke spilde tiden!” understreger han.

Historien om Kampehøjgaard i Vorre går flere hundrede år tilbage – nu er det kursussted for IT-professionelle.
Erhverv

IT-kursister på gammel gård i Vorre

Det ligner et paradoks, at en gammel gård midt i Vorre huser en moderne IT-kursusvirksomhed og har gjort det i nu 25 år. Kampehøjgaard har i et kvart århundrede været hjemsted for Jyllands-afdelingen af virksomheden SuperUsers, idet det første kursus blev holdt 2. januar 2000.

Restaurant Havrum, Egå Lystbådehavn
Erhverv

Mad i Barndommens Gade

Skødstrupparret Christina Hoffmann Lauridsen og Ole Toftdal er gået i restauratørfællesskab med Oles to søskende på Restaurant Havrum på Egå Lystbådehavn.
De tre søskende er opvokset i Egåområdet, og lidt pludseligt stod Oles bror Per med ideen om, at de tre søskende med partnere skulle drive restaurant sammen.