Søg
Close this search box.

Vi var krigeriske – engang!

Har borgerne i Skødstrup været i krig mod borgerne i Lystrup? Eller i Hjortshøj? Eller i Lisbjerg?

Eller har borgerne i Skødstrup deltaget i en større krig i det nordlige Tyskland og været involveret i at drive romerne på flugt? Hvilket jo var en sensation, at nogen kunne slå romerne. Altså udover gallerne (Asterix).

Måske har vi deltaget i illegal våbenhandel, som blev handlet til gengæld for slaver, og vi kan sagtens forestille os, at dette nordiske folk (altså blandt andre os fra Skødstrup) har været i høj kurs, da vi var ret seje. Måske har vi nogle forfædre, der blev sendt til Rom som slaver, mod at vi fik romerske sværd til at føre krig med.

Måske har vi deltaget i tyvetogter og stjålet romerske sværd fra de romerske kasteller.

Stærke og kloge folk
Et og andet er sket her i Skødstrup for omkring 2000 år siden. Og det har været stort, og vi vandt. Som en arkæolog har udtalt: ”De folk i Skødstrup må have været både stærke og kloge.” Dette er vi jo naturligvis ikke i tvivl om?

I Hedelisker Mose, beliggende nedenfor Lauritshøj 2, har Moesgaard Museum ved udgravninger fundet et stort våbenfund som er fra perioden 250-300 e.Kr. Der var lansespidser, spydspidser, skjoldbuler, pilespidser, økse, knive og romerske sværd.

Som tidligere beskrevet her i 8541 er der gjort mange helt unikke fund på Lauritzhøj 2 fra jernalderen. Faktisk har man her i Skødstrup fundet det mest komplette jernaldersamfund i Danmark. Det oplyser arkæologer på Moesgaard Museum, der har været kilder på denne artikel.

Vi var krigeriske
Det er ret spændende, at vi her i Skødstrup ved disse udgravninger kan, se hvordan vores forfædre levede. Og at de var ret krigeriske, er der også noget der tyder på. Faktisk så var østjyderne mere krigeriske end for eksempel folk fra Sjælland, de var mere fredelige.

Hvis der er tale om, vi har været i krig mod vores naboer fra Lystrup, Hjortshøj og Lisbjerg, så kan årsagen til krigen have været, at den lokale høvding ønskede at udvide sit område og jordarealer og derfor gik i krig med den nærmeste landsby. Vi var trods alt omkring 200 borgere her på dette tidspunkt og har måske manglet mere plads.

Der kan også have været flere småkrige mellem det store slag, idet høvdingen havde behov for, at drengene og de unge mænd lærte krigsførelse, og så blev han jo nødt til at starte en krig, så de kunne få lidt øvelse. En mand skulle mindst have deltaget i én krig, inden han døde.

Men det kan også være, hvis høvdingen i Lystrup havde generet vores høvdings kone, så var det naturligvis oplagt at få startet en krig, for det skal man jo ikke finde sig i. Samtidig kan man jo så også få trænet sine krigere.

Slog vi romerne tilbage?
Men tilbage til det store slag. Var det mod Lystrup, Hjortshøj og Lisbjerg? Man ved også, at der fandt en storkrig sted i Østjylland, men ikke lige i vores område. Kan vi have deltaget i den krig? Eller var vi med til at slå romerne tilbage?

Efter det store slag, som vi vandt eller har været med til at vinde, skulle det fejres, og her sporer vi så en vildskab, idet våbnene blev ødelagt, de romerske sværd blev bøjet, så de ikke kunne bruges igen, idet våbnene så kunne blive overført til en anden verden. Og så skulle der ofres til guderne.

Våben og lig i Hedelisker
Våbnene blev kastet i Hedelisker og ofret til guderne som tak for sejren. Hedelisker må have været et helligt sted, siden man ofrer noget så værdifuldt som våben. Der er også fundet lig i Hedelisker, hvilket kan have været tilfangetagne personer, men det er nok mere sandsynligt, at det er en af vores egne borgere, som var en værdifuld person, idet man jo gerne ville ofre det bedste til krigsguden som tak.

De yderligere våben, der er fundet i Hedelisker, er fremstillet i Jylland og Sydnorge. Kun sværdene var fremstillet i Rom.

Grækerne var chokerede
Ikke fordi vi skal fremstille os selv som noget særligt, men det har åbenbart været et chok for grækerne og romerne, da de fandt os i Jylland.

Grækeren Pytheas fra kolonien Massalia/Marseille er den første der beretter omkring et chokerende møde med en natur som var meget anderledes end Middelhavsområdet. Han beretter om lyse nætter, frosne have, tidevand og rav der skyllede op på stranden, men ingen troede på ham i Romerriget. Men så i år 5 e.Kr. sendte kejser Augustus en flåde ud som nåede Jylland. Og så fandt de os.
Vi var også kreative

Vi tror borgerne fra Skødstrup har været ret kreative, ikke kun krigeriske, men godt, at vi trods alt er blevet mere fredelige.

Arkæologerne siger, at der er langt flere våben i Hedelisker, men det koster en del penge at få dem gravet op. Det kunne virkelig være interessant at se, hvor mange våben der befinder sig i Hedelisker, for det kan ligesom vise, hvor stærke vi har været og hvor store krige vi har deltaget i.

Af: Arkæologigruppen (Skødstrup Fællesråd, Skødstrup Menighedsråd, Skødstrup Egnsarkiv)

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (Maj 2019)

Relaterede artikler

Hedelisker Mose er arkæologisk interessant, men informationerne om området lader vente på sig. Billedet viser arkæologigruppens gåtur til mosen i vinter. (foto Birger Agergaard)
Historie

Historisk sti er forsinket

     Af Birger Agergaard Moesgaard Museum tog munden for fuld, da man derfra lovede, at den historiske sti ved Lauritshøj og Hedelisker Mose kunne stå

Skødstrup Kirke Indgangsdør mod nord og dør til tårnet
Historie

Kirkens ukendte rum

Når man kommer op til kirken fra parkeringspladsen, er det første, man når til, den store blå dør i tårnet. Normalt fortsætter kirkegængerne videre om til våbenhuset i kirkens sydside og går den vej ind. Gangbesværede, og bruden ved bryllupper, får dog lov at bruge den store, blå dør. Men hvad gemmer der sig så bag den lille, blå dør, som Erik Søndergård her er ved at låse op? Svaret kommer i denne artikel.

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f. Kr. til 250 e. Kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.
Egnsarkiv

Historisk område indvies til foråret

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f.kr. til 250 e.kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.