Søg
Close this search box.

Vilde vækster vinder indpas

Som vi har skrevet om flere gange i 8541, opstår der flere og flere private vilde haver i vores område. Det er haver, hvor insekt- og andet dyreliv tilgodeses, mens haveejerne holder igen med hakkejern og plæneklipper. Det sker som modtræk til, at almindelig vild natur i Danmark er under stærkt pres.

Men kommunale arealer og andre fællesarealer er også begyndt at danne sprækker i alt det grønne. Græs, græs og atter græs er stadig det, vi ser mest af, men Aarhus Kommune slår nye toner an, og især hvis det kan ske i samarbejde med borgerne.

Gennem de seneste fem-seks år har kommunen været i gang med at omlægge græsplæner og rabatter til mere vilde blomsterenge.
”Vi fortsætter indsatsen, men vi vil også gerne hjælpe aarhusianerne i gang med at omlægge græsplæner til mere varierede blomsterenge på private arealer. Derfor kan fællesråd i Aarhus Kommune ansøge om at få en portion frø fra blomsterfrøpuljen,” skriver Aarhus Kommune på en side, som du kan finde ved at søge på ”Aarhus blomstrer vildt”.

Skødstrup Fællesråd har hentet både blomsterløg og blomsterfrø hjem, og de kommer til at pryde områder som Løgten Østervej, Søndersø og indkørslen til Studstrup.

Vildt den gamle skolesti gravko  Vildt den gamle skolesti skilt  Vildt den gamle skolesti skråning
Her i 8541 er der aktuelt tre vilde sager i gang, som vi omtaler herunder.

Den gamle Skolesti i Løgten
En forsømt passage mellem Løgten (ved siden af A.H. Vine) og Segalt vil i sommer skifte karakter og myldre med vilde blomster i kanten af stien, så bier, sommerfugle og insekter i øvrigt får et eldorado.
En gruppe af borgere, der har Facebookgruppen ”Vildere natur 8541”, havde kontaktet Aarhus Kommune med et ønske om ”en vild skolesti”, og havde et møde med kommunen om det.
”De sagde heldigvis ja, så det er kommunen, der udfører hele arbejdet med at skrælle græs af og sprøjteså,” fortæller Ditte Maria Andersen fra gruppen.
En særlig maskine sprøjter en blanding af blomsterfrø og cellulose ud på skråningen. Hos ”Grønne Områder” i Aarhus Kommune fortæller Anja Marie Karottki, at på stejle skråninger er det fornuftigt at sprøjteså, fordi frøene holdes fast af cellulosen, som senere opløses, når frøene har spiret.

 

Fiskerhøj i Studstrup
En eksamensopgave på jordbrugsteknolog-uddannelsen fører nu til, at Fiskerhøj i Studstrup får tilført en god mængde biodiversitet, fordelt over to år. Anne Grodt Asmussens eksamensopgave foreslog forskellige greb til at skabe en mere insektvenlig natur på det grønne areal.
Med nogle ændringer, som også har lidt med den kommunale økonomi at gøre, er der nu besluttet:
Tørv er skrællet af, og i stedet er sået en salttolerant blomsterblanding. I samme bed plantes havtorn, som giver særdeles vitaminrige bær. Den afskrællede tørv samles i en bunke med sten ovenpå – det er et insekthotel.
Til efteråret eller næste forår tages næste skridt:
Her skrælles tørv af i den modsatte ende af Fiskerhøj. Her etableres et insekthotel af stående stammer. Der udsås dansk vildeng eller lignende.

 210508 Willi Nors med fingerklipper

Fingerklipperen
Når haveejere vælger at lade græsset gro og måske kun klipper det en til to gange i løbet af året, opstår et problem: Kan min græsklipper komme igennem en meget tyk græsmanke?
Løsningen hedder en fingerklipper. Nej, den klipper ikke dine fingre over, men klipper langt græs i stedet for at slå det.
Sådan en kalorius er ankommet til Studstrup. Den skal fremme biodiversiteten flere steder, fortæller Willi Nors, der selv er vild-have-mentor og har været med til at fundraise midler til indkøbet. Fingerklipperen skal blandt andet fjerne vegetation på Strandgrunden (ikke Fiskerhøj, men den anden strandgrund). Strandgrunden holdes af private, og arealet tættest på vandet får lov at vokse vildt indtil oktober, hvor det fingerklippes.
Klipperen skal også bruges i den bynære skov, hvor Willi Nors i 2020 har registreret 50 vilde orkideer, den såkaldte skovhullæbe. Det er en halvering i forhold til 2019, og Willi Nors mener, at det skyldes, at anden vegetation har kvalt mange vilde orkideer. Derfor skal vegetationen omkring orkideerne klippes flere gange årligt.
Endelig kan haveejere, der lader græsset gro, låne fingerklipperen til en eller to årlige klipninger.

AF Birger Agergaard

 Læs mere på 8541.dk og vores FB

Relaterede artikler

220702 Operation Ålegræs 03
Energi og miljø

Udplantning af ålegræs er en succes

For halvandet år siden blev der plantet ålegræs ud i Kaløvig Bugten i håb om at forbedre havmiljøet. Nu viser en ny undersøgelse, at prøveudplantningen har haft en effekt. Der er flere fisk.  

Sol, blå himmel og strand
Natur

Sommeren i 8541 bliver god

Bliver det varmere eller koldere end normalt og tørrere eller vådere end normalt? Her kan vi faktisk med rimelig sikkerhed pege i bestemte retninger.