Af Thomas Nykrog
NRGI har fået udarbejdet 20 billedpar, der viser lokale landskaber henholdsvis uden og med de tre store Vestas V136 vindmøller, der er projekteret på Vosnæsgårds marker. Umiddelbart ser de fornuftige ud, men kigger man nærmere efter, er de så tendentiøse, at man får et misvisende indtryk af møllernes størrelse i landskabet. Her gennemgår vi fem af de 20 billedpar
Visualiseringerne er lavet af firmaet Urland, der indleder deres rapport med at fortælle, hvordan opgaven er grebet an. Her kan vi se, at før-billederne er taget på en korrekt måde (om end ikke altid på de rette steder), og der er brugt specialiseret software til at placere og tegne møllerne på efter-billederne. Så vidt så godt.
Visualiseringerne kræver afgrundsdyb tillid til softwaren, da det hverken oplyses hvor højt i landskabet møllerne står og hvor højt kameraet er placeret. Her viser vi eksempler på et par forskellige tricks, der er brugt i optagelsen eller computeren for at møllerne til at se mindre ud, end de er. Vi har kun gjort det på 25% af visualiseringerne, dels af pladshensyn og dels fordi mange billeder ikke indeholder visuelle referencepunkter egnet til vurdering. Men de fem billeder, vi har tjekket, er så upræcise, at det må kræve yderligere dokumentation, hvis man kan tro på rapportens 15 øvrige billedpar.
–
–
–
Det, visualiseringerne ikke viser, er:’
- For realistisk at kunne nå de produktionsmål, der er sat op, kræver det en større mølle end Vestas V136 på 150 meter. Den næste model bliver på 180 meter. Når du ser billederne, hævder modstanderne, skal du med andre ord lægge 30 meter mølle ovenpå.
- I virkeligheden drejer møllevingerne og tiltrækker derfor øjet meget mere end på et foto, hvor de jo står stille.
Bladet har forelagt kritikken for firmaet Urland, men herfra afviser projektchréf Christian Ackermann, at der er noget galt med visualiseringerne.
“Stort set er alle de påstande, I fremfører i artiklen, udokumenterede og fejlagtige.”
Redaktionen har efterføgende bedt Urland om at pege på konkrete steder, hvor vi skulle have taget fejl, men det har firmaet ikke ønsket.