Udplantning af ålegræs er en succes

220702 Operation Ålegræs 03
Frivillige i gang med at klargøre ålegræs til udsætning (2022)

Tekst: Majbrit Oddershede – Foto: Thomas Nykrog og Morten Rasmussen

For halvandet år siden blev der plantet ålegræs ud i Kaløvig Bugten i håb om at forbedre havmiljøet. Nu viser en ny undersøgelse, at prøveudplantningen har haft en effekt. Der er flere fisk.  

Tilbage i 2022 var Willi Nors fra Studstrup en af de frivillige kysthjælpere, der hjalp med at sætte 1350 ålegræsskud ud i vandet nord for Studstrup. Ifølge en undersøgelse lavet af DTU har arbejdet langt fra været spildt.  

”Jeg håber, at det gode resultat kan være med til at vise folk, at vi lokale kan gøre noget for at forbedre havmiljøet,” fortæller en passioneret Willi Nors.

Dobbelt så mange småtorsk
Det er to studerende fra DTU Aqua, der har undersøgt, om prøveudsætningen har haft nogen effekt. Igennem en periode har de og en gruppe frivillige fisket i prøveområdet. Både over ålegræsset men samtidig også over et område i nærheden med nøgen sandbund.

220702 Ålegrænsplantning 02
Lokale dykkere plantede de 1350 skud ålegræs.

Den efterfølgende optælling viser, at der blev fanget næsten dobbelt så mange småtorsk i ålegræsbedene sammenlignet med fangsten over den bare bund.

”Resultatet viser, at ålegræs i den grad spiller en vigtig rolle, og vi skal have meget mere af det i bugten,” fortæller Willi Nors, der udover at være frivillig i foreningen Kysthjælperne også er aktiv i Danmarks Naturfredningsforening.

Han uddyber: ”Der er lang vej endnu. Det er stadig en forudsætning, at vi mindsker udslippet af kvælstof med cirka 33 procent.”

Ålegræs fungerer som levested for fisk. Samtidig kan græsset binde og lagre kvælstof og CO2. Derfor vurderer flere havmiljø- og klimaeksperter, at der fremadrettet skal plantes langt mere ålegræs.  

”Medio oktober 2023 groede ålegræsset stadig. Den voldsomme storm fra øst den 20. og 21. oktober 2023 rev mange ålegræsplanter op med rode. I forsommeren 2024 kontrollerer vi, om de udplantede planter overlevede stormen.”

 Nyt projekt på vej
Næste projekt, som Willi Nors og Kysthjælperne tager del i, er lige på trapperne. Om kort tid sætter de i samarbejde med fritidsfiskerne i Kaløvig Bådelaug tre liner ud i bugten, hvorpå der skal dyrkes blåmuslinger. Til efteråret sænkes de dyrkede blåmuslinger ned på bunden. Håbet er, at de dyrkede blåmuslinger kan danne grundstammen for et nyt muslingerev.

Læs hele majnummeret 2024 på PDF

Relaterede artikler

Borgerinddrager Kristoffer Mølstrøm
Energi og miljø

Besøg af en boksepude

Det er ikke altid nemt at være i borgerinddrager Kristoffer Mølstrøms sko. Han skal tage imod mange verbale tæsk fra borgere, der i denne tid arbejder for at undgå eller flytte de vindmøller og solceller, der tænkes opført i 8541-området.

Vejen Frugthaven går ind til et kommunalt areal, hvor der ikke er frugter, men græsmarker, som støder op til motorvejen og Kirkeholtvej. Her kunne der være solceller i stedet for lastbiler, mener Skødstrup Fællesråd. (Foto Birger Agergaard)
Energi og miljø

Flyt solcellerne til nord for Løgten

Skødstrup Fællesråd lader sig ikke anfægte af, at Aarhus Kommune fastholder sit forslag om at placere to solcelleparker mellem Skødstrup og Studstrup. Kommunen er ikke meget for at starte processen helt forfra, hvis nogen er så fræk at foreslå et område uden for de arealer, som kommunen har udpeget.

Vestas vindmøller
Energi og miljø

387 ytrede sig om sol og vind

Der venter noget af en opgave for lokalplanlæggere og borgerinddragere, når de skal vurdere de 387 høringssvar, der er skrevet om vindmøller og solceller i vores lokalområde. Svarene vurderes, før selve lokalplanarbejdet starter til marts/april 2024 og ventes afgjort marts/april 2025.