Alteret fortæller

Sognepræst Erik Søndergaard foran alteret i Skødstrup Kirke

I den første af to artikler i en miniserie om Skødstrup Kirkes ukendte sider skal det handle om alteret. Alle kan blive enige om, at Skødstrup har en ualmindelig hyggelig kirke med et smukt alter, men hvordan er et så flot alter havnet hos os, og hvilke historier fortæller det?

Tekst og foto: Thomas Nykrog

Alteret er et imponerende træskærerarbejde i bruskbarokstil skabt midt i 1600-tallet af billedskærer Peder Jenssøn Biltsnider Colding på hans værksted i Horsens. Det blev opstillet i Skødstrup Kirke i 1699 efter at være blevet købt og betalt af fire adelsfamilier. Vores alter var Coldings hovedværk. Hvor vi blandt andet fik alle fire evangelister med, var der kun plads til to på Coldings mindre og billigere udgaver. Mere om dem senere.

Hvordan vasker man et alter?
Det gør man ikke! Nationalmuseet har udstukket strenge krav for, hvordan et så værdifuldt klenodie skal behandles. Støv fjernes ved at hvirvle det op med en speciel fjer og fange det med en støvsuger, der heller ikke rører træet. Desuden skal varme og fugtighed i kirkerummet styres. Man har erstattet alle stearinlys i kirken med batteri- og olielys, og der er installeret rullegardiner, der skal køres ned, når kirken ikke er i brug, for at forhindre lyset i at blege og udtørre det gamle træværk.

Med mellemrum skal alteret skilles ad, afrenses og males op. For cirka 50 år siden blev alteret skilt ad, afrenset og malet op. Her brugte to danske og én fransk ekspert tre måneder på opgaven. Det er i princippet kirken selv, der skal betale, men der er fonde, man kan søge til den slags.

Selve alteret er placeret ovenpå det oprindelige stenalter fra kirkens første 4-500 år, hvor Danmark var katolsk. Kirken blev bygget omkring år 1100, altså kun knap 100 år efter vikingetiden.

Skødstrup Kirkes Altertavle

Skødstrup Kirkes altertavle

Alteret i Skødstrup Kirke. Nederste midterfelt med fire våbenskjold
Nederst i alteret over alterdugen ses fire våbenskjolde. De tilhører familierne
Rosenkrantz, Skeel, Krabbe og Rosenkrantz, en anden gren af slægten.
De betalte for alteret og fik dermed, hvad man i dag ville kalde en god, lang
sponsoraftale med kirken.

– – –

Tirsdag den 31. oktober kl. 19-20 holder sognepræst Erik Søndergaard et foredrag om netop alteret og kirkens skjulte steder.
Læs HER om foredraget.

Alterets fortælling

Kort fortalt illustrerer den centrale del af alteret påskefortællingen, altså tiden fra den sidste nadver til Jesu opstandelse. Den er flankeret af de fire evangelister og symboler på de kristne dyder.

Skødstrup Kirkes Alter - detalje: Jesus i Getsemene Have
Her er vi i Getsemane aftenen før korsfæstelsen.
Jesus følges med tre disciple. Han er fortvivlet og håber,
at disciplene vil støtte ham, da han vil bede. Men hele
tre gange falder de i søvn.
Skødstrup Kirkes Alter - detalje: Via Dolorosa
Jesus bærer sit kors til Golgata, men må til sidst have hjælp.

Den sidste nadver
Ved den sidste nadver sidder Jesus i midten med Johannes (der endnu ikke var voksen på det tidspunkt) på skødet. De 11 disciple lytter til Jesus, men forrest til højre sidder den tolvte, forræderen Judas, på en stol med klør og næb og klamrer sig til den pose penge, han har fået af romerne for at angive Jesus. Han har byttet venskab for sølv og guld. Det fortryder han og hænger sig siden i et hyldetræ ved en klippekant. Men grenen knækker, og han styrter ud over kanten og bliver knust, så hans indvolde flyder ud af hans krop!

På hver side af den sidste nadver står de fire evangelister, der har skrevet de fire evangelier i det nye testamente. Lukas og Johannes står til højre i alteret. Under sig har de deres symboler, henholdsvis en okse og en ørn. Til venstre står Mathæus og Marcus. Deres symboler er et barn og en løve.

Korsfæstelsen
Jesu mor, Maria Magdalene og Johannes er til stede, da Jesus dør på korset. Hans sidste ønske er, at Maria skal adoptere Johannes.

Skødstrup Kirkes altertavle - Korsfæstelsen
I altertavlens topfelt ses Korsfæstelsen i en ringformet ramme,
som bæres af en pelikan. Pelikanen stammer fra en legende.
Den kan ikke finde mere mad til sine unger. Derfor ofrer den sig,
som Jesus, river sit bryst op og lader ungerne spise sit blod.
Skødstrup Kirke - altertavlen_evangelister_
Evangelisterne Lukas og Johannes

Opstandelsen
Opstandelsen er afbildet allerøverst i altertavlens topstykke.
Ved opstandelsen opstår Jesus fra de døde og udsender så stærkt et lys, at soldaterne på begge hans sider må dække sig med deres skjolde.

  Læs hele oktobernummeret 2023 på PDF

  Relaterede artikler

  Cøcilie Uhre Karlsson og Olav Liengard sang og spillede for til fællessang
  Kultur

  Musik under blodbøgen

  Den første lørdag i september blev en ny idé sendt til vejrs på Himmerig-gården i Skødstrup. En vaskeægte musikfestival.
  Fra kl. 12 til kl. 21 kunne den opleves på to scener i Bofælleskabet Himmeriggårdens skønne store have, der på smukkeste vis krones af en gammel blodbøg.

  Bogomslag: "Luxus af" Annie Bahnson
  Børn og unge

  Luksus og social ulighed

  ”Det er vigtigt at vi taler om og problematiserer den sociale ulighed, som i disse år ser ud til at vokse. Og vigtigt, at vi taler med vores børn og unge om den. Ud over at vi får et skævt samfund, som i sidste ende er værst for alle, er den sociale ulighed også vigtig i debatten om klima.”
  Sådan siger Skødstrup-forfatteren Annie Bahnson i forbindelse med sin nye udgivelse i rækken af ungdomsromaner

  For børn i alle aldre:: Markedsdag på Bytorvet i Løgten lørdag den 9. september
  Erhverv

  Markedsdag i sommerens efterglød

  Under den ”blåeste” septemberhimmel, man næsten kan ønske sig, holdt 8541 Handel en virkelig velbesøgt markedsdag på Bytorvet i Løgten lørdag den 9. september.