Søg
Close this search box.

Da Løgten slet ikke fandtes

Det er spændende at dykke ned i historien – ikke mindst om steder og begivenheder, som vi kender til. Skødstrup Sogns Egnsarkiv, som ligger under Lokalcenter Rosenbakken, har et væld af materiale, men hjemme i stuen kan du også gå på opdagelse.
Det er Geodatastyrelsen, som har lagt et utal af kort ud på nettet. Web-adressen er hkpn.gst.dk. Bogstaverne står for Historiske Kort På Nettet, Geodatastyrelsen.
På startsiden kan man vælge matrikelkort, sogne- og herredskort og derefter søge på stedbetegnelser. Det kan være svært at zoome ind og ud på kortene, men brug de to ”lupper” i navigationen og tegn kortudsnit med musen.
Sjovt nok er det meget svært at finde noget, der har med Løgten at gøre. Det skyldes, at Løgten er en ”ung” by og først dukkede op fra 1870-erne, da der kom en ny landevej og næsten samtidig blev anlagt jernbane fra Århus til Ryomgård.
Ny landevej og en station
Inden da fandtes kun Gl. Løgten Marked, men denne tidligere meget livlige handelsplads ved den lille havn sygnede hen, da hovedvejen fra Århus til Grenå blev omlagt til at gå længere inde i landet.
Den nye landevej, der var anlagt i årene før 1870, gav grundlag for krovirksomhed, først på en nyopført gård, hvor vejene Hjelmager-Vorre og Århus-Grenålandevejen krydsede hinanden. Senere blev bygget en egentlig Løgten Kro i krydset.
Stationen gav i 1870-erne mulighed for byudvikling ved Løgten Station, og byen Løgten begyndte at tage form.
På kortene kan vi se de landsbyer, der nu er vokset næsten sammen til Løgten-Skødstrup. Det er Skjødstrup (centreret omkring kirken), Hjelmager og Segalt. Vorre ligger på bakken, og læg mærke til Studstrup også. Der var ikke andet end mark og skov ned mod vandet, da ingen tænkte på parcelhuse før i start 1960-erne. Studstrup bestod af tre gårde dér, hvor bofællesskabet Grønmosegård nu ligger.
Luftfotos fra 1954
Når du nu er i det historiske hjørne, er det også interessant at se luftfoto fra 1954. De er på krak.dk, hvor du i menuen ”Hybrid etc.” vælger Luftfoto fra 1954, og derefter f.eks.. Løgten. Der er en ”skyder” i midten af billedet, så du kan skifte mellem nutid og 1954.

Af Birger Agergaard

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (feb. 2021)

Relaterede artikler

Hedelisker Mose er arkæologisk interessant, men informationerne om området lader vente på sig. Billedet viser arkæologigruppens gåtur til mosen i vinter. (foto Birger Agergaard)
Historie

Historisk sti er forsinket

     Af Birger Agergaard Moesgaard Museum tog munden for fuld, da man derfra lovede, at den historiske sti ved Lauritshøj og Hedelisker Mose kunne stå

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f. Kr. til 250 e. Kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.
Egnsarkiv

Historisk område indvies til foråret

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f.kr. til 250 e.kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.