Du så ikke Majbrit

Majbrit Oddershede Pedersen
Majbrit Oddershede Pedersen set gennem hækken om familiens hus i Studstrup. Hun har tidligere haft en kolonihave. ”Jeg har nok mere behov for privatliv end de fleste,” fortæller hun, ”men jeg er heldigvis selv sluppet for nabokonflikter.”

Tekst og foto Thomas Nykrog

Da TV 2 i sommer viste miniserien ”Balladen om kolonihaven”, spillede en 8541-borger en vigtig rolle. Du så hende bare ikke, for Majbrit arbejdede bag kameraet.
”Balladen om kolonihaven” handler om konflikter i en pæredansk kolonihave. Hver af de fire episoder blev set af rundt regnet en million danskere. Hvis du ikke var en af dem, så fortvivl ikke: De kan stadig ses på TV2 Play. 

En af tilrettelæggerne, Majbrit Oddershede Pedersen, bor med sin familie på en villavej i Studstrup. Hun fortæller:

”Vi havde håbet på succes, for vi syntes selv, at serien kunne noget specielt. Det overgik dog vores forventninger, at én million danskere så serien, selvom den kørte i sommerferien,” fortæller Majbrit. ”Vi var også glade for, at den blev set af et bredt udsnit af seere, både unge og gamle. Det fortalte os, at vi havde ramt noget, alle kan forholde sig til.”  

Kameraopstilling ved optagelse af TV2's serie "Kolonihaven"
Her arbejder Majbrit, bogstavelig talt, bag kameraet. Hun er ved
at interviewe Louise Aagaard Andersen. Foto: Kompagniet.

Serien var bestilt af TV2 hos det aarhusianske produktionsselskab Kompagniet, der også laver fx ”Helt Sort” med Melvin Kakooza og den meget omtalte udsendelse om Herlufsholm. Det eneste sted, Majbrits navn dukker op, er i rulleteksterne. Her står der ”Majbrit Oddershede Pedersen VJ”. VJ står for videojournalist. Det vil sige, at hun i nogle situationer både står for det journalistiske og det tekniske.

Det skete fx, hvor den tidligere formand, Inger, fortæller Susanne, at hun sælger sit hus, fordi kolonihaveforeningen ikke længere er som før. I andre situationer var hun sammen med kamerafolkene, og da var hendes titel ”tilrettelægger”.

”Vi er nødt til at være der den tid det tager, når konflikterne udvikler sig,” forklarer hun. ”Når vi interviewede fx Fjolle-Keld, skulle vi ofte bruge et par timers optagelse for at får et par minutters interview.

Generationskløften
Serien belyser, hvilke konflikter, der opstår, når to generationer bor tæt sammen, men hver især har forskellige forestillinger om, hvordan livet skal være i en kolonihave. Vi følger de situationer, hvor konflikterne kommer op til overfladen.

”Det var virkelig hyggeligt. Folk var måske internt uenige, men meget imødekommende overfor os. Alle var herlige mennesker, og jeg lærte dem rigtig godt at kende,” fortæller Majbrit.  En af seriens styrkesider er, at den udelukkende viser almindelige mennesker. De fleste, vi ser på tv, er glatte, skolede, medievante mennesker og ”kendte”.

”Menneskene fra kolonihaven havde aldrig været på tv før. De slap også for at blive belært af bedrevidende kommunikationseksperter. I stedet for at blive påduttet deres mening, fik de lov og tid til selv at tage stilling.”

Hvad har du lært?
Vi spørger Majbrit, om hun har du lært noget om godt naboskab ved at arbejde med serien? ”I bund og grund har jeg fundet ud af, at der er konflikter på tværs af generationer overalt – ikke kun i kolonihaver,” svarer hun.

”Flere gange undervejs kan jeg genkende den måde folk reagerer på. Det, at folk ikke forstår hinanden og bliver uenige, oplever vi alle sammen. Folk reagerer forskelligt på forandringer. Dette projekt har gjort mig opmærksom på, at forandringer er svære for nogle, og det skal man respektere. Unge kan også være tryghedsnarkomaner. Nogle er mere omstillingsparate end andre. Og så er det jo en klassiker, at det personlige møde er langt mere konstruktivt end at skrive hårde ord på Facebook.”

Det store spørgsmål nu er, om der kommer en sæson 2?

”Vi er ved at se på, om der er mere at fortælle. Beboerne i kolonihaven er med på endnu en sæson, og vi er allerede begyndt at optage lidt ny video, for hvis nu…,” slutter Majbrit.

Holdet bag ”Balladen om kolonihaven”. Majbrit ses i bageste række som nummer tre fra venstre. Foto: Kompagniet.
Holdet bag ”Balladen om kolonihaven”. Majbrit ses i bageste række som nummer tre fra venstre. Foto: Kompagniet.

Læs hele oktobernummeret 2023 som PDF

Relaterede artikler

Et udsnit af bogens forside
Børn og unge

Børnebog om klimaet

På en rejse gennem USA fik Studstrup-borgeren Jane Damgaard inspiration til at skrive en eventyrbog om klimaet – og hvordan vi mennesker har påvirket det negativt.

The Beach Berserkers, fra venstre mod højre: Kristian Pødenphant Lund, bas, Ole Jeppesen, trommer, Jesper Kaltoft Vind, guitar, og Svend Amstrup Jeppesen, guitar. (PR-foto)
Kultur

To musikgrupper fra Blodbøgs-festivalen

Mange grupper optrådte på “Under Blodbøgen”-festivalen i sommer – og nogle af musikanterne har hjemme i 8541. Her præsenterer vi to af grupperne.

Børn og unge

Trænere på 15 og 16 år:

Jakob og William er vilde med basketball. De spiller begge to flere gange om ugen, og i weekenden følger de kampene i den amerikanske NBA-liga, som er verdens bedste.