Farvel til Sokkehuset

Sokkehuset skråt over for Skødstrup Skole er snart historie – her skal bygges rækkehuse.
Sokkehuset skråt over for Skødstrup Skole er snart historie – her skal bygges rækkehuse.

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog

Måske har du betalt din skat der? Haft møde med kæmneren? Eller talt med arkitekten om dit kommende hus? Måske har du været der som barn efter skoletid?

Det er Sokkehuset, vi taler om. Det tidligere kommunekontor og senere fritidsklub. Om kort tid er huset fortid, fordi det er solgt til en bygmester, som river det ned til fordel for nye rækkehuse.

Aarhus Kommune har solgt bygningen og grunden til VEM Byg i Holstebro, der vil bruge grunden til at bygge rækkehuse – efter planen seks. Indehaver Jonas Koldsø siger:

”Da jeg besigtigede huset, kunne jeg se, at det ikke stod til at redde. Det så meget skidt ud, og der var rotter.”

Bygmesteren var ikke klar over, at den bygning, han har købt, hedder Sokkehuset i folkemunde. Det kunne vi så fortælle ham.

Kommune og kirke
Oprindeligt var huset bygget i 1962 som kommunekontor, den tids rådhus. Her var sognerådsformanden (”borgmesteren”), kæmneren (”kommunaldirektøren”), skattekontor, socialkontor, arkitektkontor og så videre.

Peter Christensen fra Skødstrup Sogns Egnsarkiv kom ofte i huset som dreng:

”Kommunekontoret blev fra starten brugt til mange formål. Min far, der lige var tiltrådt som sognepræst i 1963, havde kirkekontor der det første år, fordi præstegården skulle totalrenoveres. Jeg legede i sognerådssalen med den flotte udsigt. Senere har jeg været til skolelæge og vaccination i sognerådssalen.”

Med kommunalreformen i 1970 lukkede kommunekontoret, og borgerne måtte til Lokalkontor Risskov for at ordne deres forskellige anliggender.

”Århus Kommune var meget imødekommende med hensyn til, at lokalsamfundet kunne bruge huset. FDF-erne blev installeret i kælderetagen under kæmnerkontoret, men udenomspladsen var for trang, og FDK trak ned på Engskovbakken i Stærekassen. Fra nu af var der fritidshjem og senere SFO i lokalerne.”

Videre fortæller han, at huset også var i brug som kirkerum i den periode, hvor Skødstrup kirke var under renovering i 1974-75. Der blev sat en gardinskinne op hele vejen rundt i loftet på det store rum langs Grenåvej, og når man trak et meget langt hvidt bomuldsgardin hele vejen rundt, var lokalet som forandret.

”Ingen tænkte længere på skattebetaling eller udpantning, det var faktisk en meget hyggelig kirke,” husker Peter Christensen.

Af med fodtøjet!
Men hvorfor blev det så kendt under navnet Sokkehuset? Peter Christensen mener, at det hænger sammen med, at børnene på fritidshjemmet skulle tage det beskidte fodtøj af, før “de hellige haller” blev betrådt.

Sokkehuset var et populært sted for børn lige indtil 2017, hvor børnene fra 4.-7. klasse rykkede over på skolen. Siden har huset stået tomt og givet plads til både rotter og skimmelsvamp.

”Det har bare stået og forfaldet for øjnene af os alle. Så det er lidt vemodigt at se et kun 60-årigt hus bliv revet ned,” bemærker Peter Christensen.

Læs hele aprilnummeret 2022 som PDF

Relaterede artikler

Skødstrup Kirke Indgangsdør mod nord og dør til tårnet
Historie

Kirkens ukendte rum

Når man kommer op til kirken fra parkeringspladsen, er det første, man når til, den store blå dør i tårnet. Normalt fortsætter kirkegængerne videre om til våbenhuset i kirkens sydside og går den vej ind. Gangbesværede, og bruden ved bryllupper, får dog lov at bruge den store, blå dør. Men hvad gemmer der sig så bag den lille, blå dør, som Erik Søndergård her er ved at låse op? Svaret kommer i denne artikel.

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f. Kr. til 250 e. Kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.
Egnsarkiv

Historisk område indvies til foråret

Arkæologerne ved Moesgaard Museum har gjort mange helt unikke fund i Skødstrup fra Jernalderen. Fundene daterer sig fra 250 f.kr. til 250 e.kr. og består af en komplet rækkelandsby, offermoser der indeholdt våben, hunde, et lig af en ung kvinde som var blevet ofret, smykker, lerkar m.m., gravpladser og bopladser.

Kaløvigskolen og Sanatorievej, Studstrup
Historie

Studstrup skriver bog om… Studstrup

Studstrup Borgerforening har sat et skib i søen, som skal blive til en interessant bog om Studstrup i både fortiden og nutiden.  Den vil blandt andet blive foræret til tilflyttere.