Kælkebakke om vinteren – populært badested om sommeren. Et smukt lille område med en oldtidshøj til at give det karakter.
Det er den korte version af historien om Fiskerhøj i Studstrup. Her er den eneste badebro i 8541, og kommunen sørger for, at græsset klippes. Badebroen tilhører borgerforeningen, og hvert år sørger frivillige for at sætte badebroen ud om foråret og hente den ind om før vinterens storme.
Fiskerhøj er et kommunalt areal, og af en eller anden grund har kommunen for år tilbage givet det navneforandring til et rigtigt kedeligt og kommunalt navn: Studstrup Strandpark.
Forvirringen er omfattende
Borgerne i Studstrup kalder det fortsat Fiskerhøj, mens der på flere kommunale hjemmesider står ”Studstrup Strandpark”. Det har giver navneforbistring, som ikke er blevet mindre af, at Google i sin kollektive visdom har taget fejl og skrevet ”Studstrup Strandpark” på et helt andet areal, nemlig det privatejede Studstrup Strandejerlaug nord for Fiskerhøj. En kommunal hjemmeside (om friluftsliv) bruger faktisk navnet Fiskerhøj, men bringer fotos fra Strandejerlaugets grund! Forvirringen er omfattende.
Det er på sin vis en bagatel at berette om i bladet. Og så alligevel ikke – for hvordan kan en myndighed tillade sig at ændre på et navn på en oldtidshøj, der har vundet hævd?
”Det navn skal dræbes”
Bladet sendte flere mails til kommunale postkasser…. Intet skete. Men så fik vi fat på et navn på en garvet medarbejder i kommunens ”grønne områder”, Niels Jørgen Friis. Og så var der bid.
”Jeg er helt enig med jer i Studstrup. Når en lokalitet har et gammelt hævdvundet navn, så er der ingen grund til at ændre det,” siger biologen, der selv undrer sig over, at Skambækken i Marselisborgskovene kom til at hedde Giber Å.
Niels Jørgen Friis ved ikke, hvorfor Fiskerhøj kom til at hedde Studstrup Strandpark, men mener det kan hænge sammen med, at der blev lavet driftskort på kommunale områder for at kunne fastlægge retningslinjer for græsslåning mv.
”Jeg skal have tjekket op på, hvor strandparknavnet bruges – og så skal vi have det navn dræbt, hvor vi kan,” lover biologen.
Oldtidshøj fra bronzealder
Fiskerhøj er et såkaldt ”beskyttet marint fortidsminde” og er fredet, som alle gravhøje er. Højen fra bronzealderen har imidlertid ikke sin oprindelige form i dag, da højen er eroderet, dvs. fladet ud. Måske på grund af pløjning, det ved vi ikke.
Bronzealderen løb fra ca. 1700 til 500 før vor tidsregning.
Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog
Læs mere i 8541 -dit lokale blad (marts 2021)