Ny coach til børnefamilier

Det er ikke altid nemt at være barn, ung eller for den sags skyld forældre. Og coronaen har ikke gjort det nemmere. Med hjælp fra en coach kan familien dog få gjort kål på de negative mønstre og få en bedre hverdag.

Rikke Kaalund er den nye, lokale coach for børn og unge.
Coaching startede indenfor professionel sport, bredte sig til erhvervslivet og er nu på vej ind på hjemmefronten. 
Vi spørger hende, hvad en børn-og-unge coach kan gøre godt med?
”Der er nærmest ingen grænser,” svarer hun. ”To af de sager, jeg arbejder med lige nu, kan måske illustrere spændvidden. I den ene familie var forældre og børn begyndt at skændes langt mere end før. På kun to gange én times samtaler fik vi drejet familiemønstrene i en retning, så familien er blevet gladere og mere velfungerende. I den anden familie var en dreng meget ked af, at han ikke havde nogen venner. Nu har jeg haft tre samtaler med ham, og han har fået et bredere syn på, hvad en ven kan være, og han får nu positive oplevelser med andre.”
”Ofte oplever jeg, at trivselsproblemer opstår ved overgange i livet,” tilføjer Rikke. ”Der kan være de veldefinerede, som fx skolestart, pubertet, udskoling, skoleskift og uddannelsesvalg. Men de kan også opstå ved uventede forandringer som fx skilsmisse, mobning eller død”
Hvad er en coach?
Hvad er forskellen på en coach og en psykolog?
”I praksis er den store forskel, at coachen tager fat i her-og-nu problemerne og kigger fremad mod praktiske løsninger,” forklarer Rikke. ”En psykolog vil ofte grave dybere og også gå tilbage i tiden.”
Coach er ikke en beskyttet titel. Alle kan sætte et skilt i vinduet og kalde sig coach. Men 47-årige Rikke Kaalund, mor til to, har den faglige ballast i orden. Hun er uddannet folkeskolelærer og har i ti år arbejdet som programansvarlig på børn-og-unge området i Muskelsvindfonden, hvor hun blandt andet har arbejdet med kompetenceafklaring for de mange frivillige i organisationen og desuden har arrangeret lejre for børn og forældre. Med den baggrund er Rikke også klædt på til at hjælpe børn og unge med funktionsnedsættelser og handicaps.

Også den teoretiske baggrund er i orden: Rikke har gennemgået Diplommodul i coaching, mentorskab og supervision på Via University College og er certificeret Sofia Manning ICF-coach.

Hvordan foregår coaching?
Coaching foregår normalt enten online eller med samtaler i hjemmet, hvor barnet føler sig mest trygt. Nogle gange er det kun barnet, Rikke taler med, andre gange er det én eller begge forældre, og nogle gange er det hele familien sammen.
Rikke starter med en indledende 15-minutters gratis telefonsamtale, hvor man i fællesskab taler sig ind på udfordringerne og finde ud af, om coaching er løsningen. ”Normalt finder vi hurtigt hinanden, men skulle der en dag dukke udfordringer op, der kræver noget andet end coaching, har jeg et bredt udvalg af relevante fagpersoner, jeg kan henvise til,” slutter Rikke Kaalund.

Rikke Kaalunds hjemmeside hedder www.rikkekaalund.dk

 

Tekst og foto: Thomas Nykrog

 Læs mere i 8541 -dit lokale blad (marts 2021)

Relaterede artikler

Tine Schjelde Møberg og Camilla Hoier Adamsen (foto privat)
Erhverv

Garn- og strikkeeventyr

Et nyt og spændende garn- og strikkeeventyr er ved at udfolde sig i Skødstrup, hvor to iværksættere, Camilla Hoier Adamsen og Tine Schjelde Møberg, har slået sig sammen for at skabe deres drømmevirksomheder.

Erhverv

Streger til fremtiden

Anja er boligarkitekt med egen tegnestue. “Nest” Arkitekture hedder det. Engelsk for “rede”.
Og det er netop et vigtigt fokuspunkt for Anja. Hjemmet eller reden skal tilpasses det behov, der er aktuelt, hvor man står i livet og være et rart og trygt sted at være..

Erhverv

Virksomheder på spring til nyt areal

Det sidste erhvervsareal i det sydlige Skødstrup (syd for ED mv.) er ved at være lokalplanlagt, og den første virksomhed står på spring for at få lov til at bygge på det.