Søg
Close this search box.

Jul på Vosnæsgård

På Vosnæsgård er julen fuld af traditioner, og forberedelserne begynder allerede i oktober.

Vosnæsgård stammer fra 1897. Til daglig holder familien Knuth mest til i den venstre fløj, hvor de blandt andet har deres køkken og en hyggelig, lille dagligstue. De store stuer i hovedbygningen benyttes først og fremmest ved årets festlige begivenheder.
Årets store begivenhed på Vosnæsgård i 2019 var den 31. august. Her kunne Adam greve Knuth og hans familie fejre, at det 750 hektar store Vosnæs Gods havde været i familien eje i 150 år. Huset var sat i fineste stand, og de over 100 gæster kørte op til Vosnæsgård gennem en flagallé. Gæsterne var familie, venner og forretningsforbindelser, og de fik frokost i haven. Om aftenen var der 30 til middag.
Årets jul skal derimod fejres præcis, som julen altid er blevet fejret, så længe familien Knuth kan huske tilbage.
Våbenskjoldet for den gren af Knuth-familien, der bor på Vosnæsgård. Ni danske herregårde er knyttet til Knuth-slægten, heriblandt Knuthenborg på Lolland.
De første forberedelser starter allerede omkring 1. oktober, hvor Ann og Adam Knuth tager i skoven for at finde kogler, grene, mos og andet, der kan bruges til juledekorationer. Og der skal bruges meget. Ann Knuths Julebutik aftager en stor del, og der skal også bruges meget til at juleudsmykke godset. Alt, hvad der bliver samlet med hjem i starten af oktober, bliver omhyggeligt lagt til tørre til det skal bruges en god månedstid senere.
Godset pyntes
Ann Knuth pynter selv godset op til jul allerede i midten af november. Det skyldes ikke mindst, at Julebutikken tager en stor del af hendes tid fra midten af november og den næste måned.
”Vores egen juleudsmykning kan jeg klare på halvanden dag… Ja, måske på en enkelt dag, hvis det virkelig skal gå stærkt,” fortæller Ann Knuth. ”Når det kan gå så hurtigt, er det fordi, vi har valgt at have den samme udsmykning hvert år. Vi kører forskellige farvetemaer i de forskellige stuer alt efter, hvordan de normalt er indrettet. Al juleudsmykningen er pakket i kasser. Hver stue har sin kasse, og når tingene kommer op, ved jeg præcis, hvor de skal stå. Vores ældste barnebarn, Julie, er endnu ikke så gammel, men hun elsker at hjælpe til og nyder at pakke pynten ud af det fine silkepapir, den er pakket ned med.”
I hver stue står et lille træ, der er pyntet i stuens farver, og i den store stue i hovedbygningen, hvor kaminen er, hænger en stor adventskrans ned fra loftet.
Gæster op til jul
Midt i december inviterer familien Knuth venner og familie til en stor julefrokost. De 30-40 gæster kan i år se frem til en stor, dejlig julebuffet, som Ann Knuth selv laver. ”Uha, hvad fik vi sidste år?” Ann tænker, ”Jo, der var tre slags sild, æg og rejer og fisk. Der var æbleflæsk, og fra vores egne skovgrise var der hjemmelavet leverpostej, flæskesteg og medister. Så var der ost og en stor, sød dessert.” Mange julefrokoster finder sted om aftenen, men på Vosnæs er det klokken 12:30. ”Vi er efterhånden blevet lidt for gamle til alt for meget natteroderi,” siger Adam Knuth med et glimt i øjet.
I gamle dage holdt man Børnejuletræ den sidste søndag inden juleaften for godsets ansatte og deres børn. Det giver ikke rigtig mening længere, da det meste er bortforpagtet, og der derfor ikke er ret mange ansatte tilbage. Nu har man derfor udvidet festen, sådan at nu også lejere i Vosnæs’ huse inviteres. Ud over husene lige omkring godset, drejer det sig om husene på Stenhusvej nord for Vosnæsgård og nede ved vandet på vej ud mod pynten, samt tre ejendomme i Studstrup.
”I gamle dage kom der 25 børn,” husker Ann Knuth, ”nu er der knapt så mange. Alle får en gave, og for at sikre mig, at ingen får det samme flere gange, har jeg siden 1982 haft en lille bog, hvor jeg har skrevet op, hvem der har fået hvad.”
Børnejuletræet finder sted om eftermiddagen, og alle er i deres fineste puds. Der serveres en drink i stuen, æbleskiver eller kage, stående gløgg og kaffe. Juletræet tændes, og så synges et par faste julesange, der afsluttes med ”Nu er det jul igen”, hvor man suser rundt gennem huset med hinanden i hænderne. Undervejs møder man sjovt nok altid julemanden, og så er der gaver til børnene. Bagefter er der sodavand og slik til børnene og vin til de voksne, og så er der tid til snak og hygge, indtil det bliver mørkt.
I december er det også tid til at skrive julekort. Det er den gode, gammeldags slags julekort med frimærker på, som Adam Knuth pointerer.
Tiden går. Hvor familien tidligere tog rundt og besøgte ældre familiemedlemmer og tidligere ansatte de sidste dage op til jul, kører man nu rundt til forskellige kirkegårde her og på Djursland og lægger kranse ved familiens gravsteder.
Juleknas

Ann Knuth har mange jern i ilden op til jul, så hun er glad for, at en tidligere ansat af hendes svigermor hvert år tager sig af de hjemmebagte småkager. En speciel slags julekonfekt laver Ann dog hvert år. Da vi sidder og snakker i køkkenet i november, og jeg spørger til opskriften, behøver hun ikke finde den frem – den kan hun udenad:
200 g god, mørk chokolade
200 g nougat
100 g finthakkede hassel- og valnødder
Valnødder, hasselnødder hakkes fint. Chokolade og nougat smeltes forsigtigt i en gryde og røres sammen. Nødderne røres i og det hele hældes ud i en form, så det får en tykkelse på cirka én centimeter. Her stivner det og skæres ud i passende stykker.
Desuden laver Ann Knuth brændte mandler.
Juleaften
Også selve juleaften er meget traditionel på Vosnæsgård. Her kommer kun den allernærmeste familie. Ud over Ann og Adam Knuth er det sønnen Kristian, der ankommer fra København, samt datteren Ann-Sofie og hendes mand Rolf sammen med de to børnebørn. Asta er kun et par måneder gammel, og Julie er tre år. Børnebørnene får gaver allerede om eftermiddagen, hvorefter der er julemiddag. Efter middagen bliver børnene lagt i seng, og så får de voksne risalamande og deres gaver. Og hvad spiser man så til julemiddagen?

Her serverer Ann Knuth kalkun, og opskriften kommer her:

Vosnæsgårds Julekalkun
En kalkun på cirka fire kilo
En hakket svinemørbrad
¼ piskefløde
To grøntsagsbouillonterninger
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
1 spsk paprika
1 porre
1 løg
4 gulerødder
1 æg
2 spsk mel
1 dl cider, fx æble.
50g smør

Vingerne tages af kalkunen og koges sammen med porre, løg gulerødder og bouillonterninger og en liter vand til en grundsovs. Den koges en time, sies og dampes ind til 2 dl.
Mørbradfarsen røres med krydderier æg, mel og cider
Skindet på kalkunen løftes forsigtigt op, og lidt af farsen fordeles inde under skindet i et helt tyndt lag. Resten af farsen læggers ind i kalkunen, som lukkes med kødnåle. Kalkunen brunes med smør ved 200 grader i 20 min. Derefter ned til 80 grader hvor den får fem timer i en almindelig ovn (ikke varmluft). Alt dette kan laves 1-2 dage forinden. Kalkunen brunes en halv time ved 200 grader inden servering. Sovsen laves af grundsovsen tilsat stegesky og piskefløde. Hertil serveres brunede kartofter og hjemmelavet rødkål.

Julebutik på Vosnæsgård
I Ann Knuths Julebutik på Vosnæsgård kan man gå på opdagelse mellem pynt, lys, små og store juleting, adventskrans og meget, meget mere. Mange af tingene fra butikken, pynter Ann Knuth også op med i sit eget hjem. Kommer man ad vejen fra Løgten, ligger Julebutikken bag den store, sorte gitterlåge, lige før man kommer ned til hovedindgangen. Indenfor gitterlågen er der også et mindre udsalg af juletræer. Ann tilbyder tilbydes 3-timers kurser i kransebinding og juledekorationer for 250,- kroner inklusive grønt i uge 48. Det er for sent i år, men næste år kan du i god tid melde dig selv, og måske en veninde, til på telefon 20 26 13 46.
Åbningstid:
23-24. november 10-16
30. nov. – 1. december 10-16
7-8. december. 10-16
Adgang:
Gratis

 

Tekst og foto Thomas Nykrog

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (december 2019)

Relaterede artikler

Sankt Hansbål ved Fiskerhøj. Studstrup
Traditioner

Sankt Hans i to byer

Traditionen tro inviteres der til Sankt Hansfest om aftenen, den 23. juni. dels ved Skødstrup Søndersø, dels på Fiskerhøj ved Studstrup

Erik Søndergård holder en af grundlovstalerne
Traditioner

Grundlovsdag 2023

Tekst og fotos Hans-Jørgen Krickhahn Coronatiden er for alvor trængt i baggrunden. Der var næsten deltagerrekord til Skødstrup Kirkes Grundlovsarrangement i baghaven den 5. juni.