Søg
Close this search box.

Polsk udveksling udvidede horisonten

I uge 36 havde 9. a. fra Skødstrup Skole genbesøg af deres venskabsklasse fra Niepolomice i Polen, som de også havde besøgt inden sommerferien i maj måned. I løbet af ugen stod programmet på museumsbesøg på Aros, i Den Gamle By og på Kvindemuseet, samt rundvisning i Gellerupparken og udforskning af dansk natur i bl.a. Dyrehaven og ved Moesgaard Strand.

Udover at eleverne under besøget øvede sig i at begå sig på engelsk, var et af formålene med udvekslingsprogrammet også at få udvidet den enkelte elevs horisont, og at de unge fik øjnene op for både fremmede kultur, men også hvad der definerer deres egen.

Lærer om hinanden

F.eks. fortæller Mie Mathilde Hübschman Mikkelsen fra 9. a.:

”Jeg har lært en masse omkring danskernes måde at hjælpe hinanden på og informere hinanden. Egentlig bare at gøre hinanden mere bevidste.”

En af de andre elever fra klassen, Gustav Thorsted Knudsen, fortæller også om lighederne mellem unge i Polen og Danmark:

“Mange af polakkerne i vores udvekslingsklasse bruger meget af deres tid på at dyrke sport. De dyrker mange forskellige sportsgrene f.eks. fodbold og basketball. På den front ligner det meget, hvad unge danskere bruger deres fritid på.“

Noget andet end ferie

At deltage i udvekslingsprogram er noget andet, end hvis de havde taget på ferie, fortæller eleverne. Mie udtaler f.eks:

”Jeg synes helt bestemt der en forskel på ferie og udveksling. Som udvekslingsstudent ser man, hvordan en dagligdag er for en ganske normal familie i middelklassen. Man lærer forskellene mellem landene på mange måder – både ved at se, men også ved at opleve. Hvor man som turist kun ser glansbilledet af landet.”

Gustav tilføjer: “Når man er på udveksling, synes jeg, at man kommer tættere på kulturen, end man normalt vil på en rejse. Man kommer meget tættere på deres måde at leve på.”  

Vi er ikke ens

Malene Poulsen synes også, at udvekslingsprogrammet er noget særligt, men hun lægger til gengæld mere vægt på de sociale egenskaber, som man tillærer sig under turen. Hun fortæller bl.a.:

“For mig handler det om at være åben overfor forskellighed. For polakker og danskere er ikke ens, de har ikke de samme traditioner og måder at gøre tingene på. Man er derfor nødt til at gøre plads til de andre og bare prøve at snakke sammen. Man skal ikke være bange for at snakke med andre, for de bider ikke.”  

Alle tre elever er dog enige om, at de har været nogle begivenhedsrige uger – først i Polen og så i Danmark. Der blev sagt farvel i Tirstrup Lufthavn, hvor den polske klasse rejste mod Niepolomice mandag morgen, og 9. a. ønskede dem en dejlig rejse og alt godt fremover.

  1. a. vil også gerne sige tak til Løgten/Hornslet Bageri, som i løbet af besøget har doneret morgenbrød, kage, sandwich og snobrødsdej til begge klasser. Det er vi meget glade og taknemmelige for.

Afsked i Tirstrup Lufthavn

  1. a. sammen med deres polske venner. 

 

Af Ida Pasciak Storm og Emmelie Lund Smed, 9. a.

Læs mere i 8541 -dit lokale blad (oktober 2018)

 

Relaterede artikler

Van Gok Band foran skolen
Skole og institutioner

Gamle elever og lærere fester

Er du fuldvoksen og trådte dine barnesko på Skødstrup Skole? Eller var du lærer dengang?
Så kan du deltage i en fest for gamle elever og lærere. Den foregår lørdag 29. juni i Hornslet-Hallen.

Red Barnet-gruppen fra 6. f. på Skødstrup skole: Anton, Magnus, Maria og Filipa.
Børn og unge

Mere fokus på fattigdom

6. f på Skødstrup Skole havde i slutningen af 2023 en projektuge, hvor temaet var hjælpeorganisationer.
En af grupperne i klassen valgte at skrive til 8541-bladet om sit arbejde med Red Barnet, og resultatet følger her:

Det undersøges for tiden, hvor i området der kan placeres en ny afdeling af Skødstrup Skole. De muligheder vil man ikke udtale sig om i øjeblikket.
Børn og unge

Håb om skoleudvidelse i Skødstrup

Af Birger Agergaard Foto Thomas Nykrog Der er nu begrundet håb om, at der kan opføres en ny afdeling til Skødstrup Skole. Skolen har været