Skødstrup Lægepraksis gennem 150 år

Dette billede er fra Stationsstien 17 cirka 1890. Lægen rådede over egen hestevogn med kusk i liberi, som det ses her. Det vides ikke, hvem der sidder i vognen. Er det en patient eller lægen?
Dette billede er fra Stationsstien 17 cirka 1890. Lægen rådede over egen hestevogn med kusk i liberi, som det ses her. Det vides ikke, hvem der sidder i vognen. Er det en patient eller lægen?

Af Peter Christensen  Foto Egnsarkivet og Thomas Nykrog

I 1872 kom en læge til Skødstrup, han kom formentlig med dampfærgen til Aarhus og det sidste stykke videre med hestetrukket postvogn fra Aarhus. Navnet på denne unge mand var Georg Behncke. Han var ganske kort forinden blevet færdig med at studere medicin og kirurgi på Københavns Universitet. Der var ikke andre steder i Danmark, man kunne blive uddannet til læge. Han lejede sig ind i et hus lige overfor kirken på den adresse, der i dag hedder Grenåvej 657.

Georg spildte ikke tiden. Han startede med det samme. Han havde allerede sat en annonce i Hospitalstidende i august måned og annoncerede også i de lokale dagblade. Der skulle ikke megen plads til, og mange patientkontakter blev klaret ved hjemmebesøg. Han kendte formentlig lidt til omegnen gennem præsten i Hjortshøj, Ludvig Peter Christensen, og han blev da også gift med dennes datter, Johanne Mathilde Christensen, omkring to år senere, da hendes far var død.

Herefter flyttede man til større og bedre bolig. Helt præcis hvor vides ikke, men de endte med at bo i den bygning, de efterfølgende 16 læger boede i, nemlig på Stationsstien 17. Familien blev de næste otte år forøget med tre piger, så husholdningen i 1880 bestod af fem personer og en ugift tjenestepige.

De første 75 år med læge i Skødstrup var der kun en enkelt praktiserende læge ad gangen. Befolkningstallet var dog også tilsvarende lavt. I 1947 kom læge Granlie til, og så var der to læger til at passe den voksende befolkning. Herefter gik det stærkt. Her i 2022 er der 8-9 læger og dertil yderligere vikarer og uddannelseslæger. Der er arbejdspladser til omkring 14 læger i huset. Desuden er der mange ansatte til at hjælpe til.

Der er mange historier at fortælle om, hvordan lægehuset og ikke mindst lægerne har klaret sig og ændret sig gennem 150 år. Alle disse fortællinger fylder cirka 400 sider, og det kan ikke rummes på disse sider. Men historien er skrevet ned i en bog: ”Skødstrup Lægepraksis 1872-2022” og den vil kunne købes i Skødstrup Lægepraksis i forbindelse med 150-års jubilæet, som holdes i slutningen af oktober måned 2022.

Georg Behnche

Georg Behncke var byens første læge.

Dampfærge århus kbh ca 1870

Dampfærgen mellem Aarhus og København

Skødstrup Lægepraksis ca 1872

Grenåvej 657 omkring 1870.

Læs hele septembernummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

Kaløvigskolen og Sanatorievej, Studstrup
Historie

Studstrup skriver bog om… Studstrup

Studstrup Borgerforening har sat et skib i søen, som skal blive til en interessant bog om Studstrup i både fortiden og nutiden.  Den vil blandt andet blive foræret til tilflyttere.

Livet i Studstrup er omdrejningspunktet i den nyudgivne bog om Studstrup
Historie

Bog om Studstrup er på gaden

Efter trekvart års grundigt arbejde er den første samlede beskrivelse af Studstrup nu udgivet som bog. Det er en skrivegruppe under Studstrup Borgerforening, som har samlet både gamle og nye oplysninger, så ”Bogen om Studstrup” kan læses som både et historisk dokument og en slags guide til det at bo i Studstrup.