Søg
Close this search box.

Skødstrup Lægepraksis gennem 150 år

Dette billede er fra Stationsstien 17 cirka 1890. Lægen rådede over egen hestevogn med kusk i liberi, som det ses her. Det vides ikke, hvem der sidder i vognen. Er det en patient eller lægen?
Dette billede er fra Stationsstien 17 cirka 1890. Lægen rådede over egen hestevogn med kusk i liberi, som det ses her. Det vides ikke, hvem der sidder i vognen. Er det en patient eller lægen?

Af Peter Christensen  Foto Egnsarkivet og Thomas Nykrog

I 1872 kom en læge til Skødstrup, han kom formentlig med dampfærgen til Aarhus og det sidste stykke videre med hestetrukket postvogn fra Aarhus. Navnet på denne unge mand var Georg Behncke. Han var ganske kort forinden blevet færdig med at studere medicin og kirurgi på Københavns Universitet. Der var ikke andre steder i Danmark, man kunne blive uddannet til læge. Han lejede sig ind i et hus lige overfor kirken på den adresse, der i dag hedder Grenåvej 657.

Georg spildte ikke tiden. Han startede med det samme. Han havde allerede sat en annonce i Hospitalstidende i august måned og annoncerede også i de lokale dagblade. Der skulle ikke megen plads til, og mange patientkontakter blev klaret ved hjemmebesøg. Han kendte formentlig lidt til omegnen gennem præsten i Hjortshøj, Ludvig Peter Christensen, og han blev da også gift med dennes datter, Johanne Mathilde Christensen, omkring to år senere, da hendes far var død.

Herefter flyttede man til større og bedre bolig. Helt præcis hvor vides ikke, men de endte med at bo i den bygning, de efterfølgende 16 læger boede i, nemlig på Stationsstien 17. Familien blev de næste otte år forøget med tre piger, så husholdningen i 1880 bestod af fem personer og en ugift tjenestepige.

De første 75 år med læge i Skødstrup var der kun en enkelt praktiserende læge ad gangen. Befolkningstallet var dog også tilsvarende lavt. I 1947 kom læge Granlie til, og så var der to læger til at passe den voksende befolkning. Herefter gik det stærkt. Her i 2022 er der 8-9 læger og dertil yderligere vikarer og uddannelseslæger. Der er arbejdspladser til omkring 14 læger i huset. Desuden er der mange ansatte til at hjælpe til.

Der er mange historier at fortælle om, hvordan lægehuset og ikke mindst lægerne har klaret sig og ændret sig gennem 150 år. Alle disse fortællinger fylder cirka 400 sider, og det kan ikke rummes på disse sider. Men historien er skrevet ned i en bog: ”Skødstrup Lægepraksis 1872-2022” og den vil kunne købes i Skødstrup Lægepraksis i forbindelse med 150-års jubilæet, som holdes i slutningen af oktober måned 2022.

Georg Behnche

Georg Behncke var byens første læge.

Dampfærge århus kbh ca 1870

Dampfærgen mellem Aarhus og København

Skødstrup Lægepraksis ca 1872

Grenåvej 657 omkring 1870.

Læs hele septembernummeret 2022 på PDF

Relaterede artikler

Hedelisker Mose er arkæologisk interessant, men informationerne om området lader vente på sig. Billedet viser arkæologigruppens gåtur til mosen i vinter. (foto Birger Agergaard)
Historie

Historisk sti er forsinket

     Af Birger Agergaard Moesgaard Museum tog munden for fuld, da man derfra lovede, at den historiske sti ved Lauritshøj og Hedelisker Mose kunne stå

Skødstrup Kirke Indgangsdør mod nord og dør til tårnet
Historie

Kirkens ukendte rum

Når man kommer op til kirken fra parkeringspladsen, er det første, man når til, den store blå dør i tårnet. Normalt fortsætter kirkegængerne videre om til våbenhuset i kirkens sydside og går den vej ind. Gangbesværede, og bruden ved bryllupper, får dog lov at bruge den store, blå dør. Men hvad gemmer der sig så bag den lille, blå dør, som Erik Søndergård her er ved at låse op? Svaret kommer i denne artikel.