Tekst: Majbrit Oddershede – Foto: Thomas Nykrog og Morten Rasmussen
For halvandet år siden blev der plantet ålegræs ud i Kaløvig Bugten i håb om at forbedre havmiljøet. Nu viser en ny undersøgelse, at prøveudplantningen har haft en effekt. Der er flere fisk.
Tilbage i 2022 var Willi Nors fra Studstrup en af de frivillige kysthjælpere, der hjalp med at sætte 1350 ålegræsskud ud i vandet nord for Studstrup. Ifølge en undersøgelse lavet af DTU har arbejdet langt fra været spildt.
”Jeg håber, at det gode resultat kan være med til at vise folk, at vi lokale kan gøre noget for at forbedre havmiljøet,” fortæller en passioneret Willi Nors.
Dobbelt så mange småtorsk
Det er to studerende fra DTU Aqua, der har undersøgt, om prøveudsætningen har haft nogen effekt. Igennem en periode har de og en gruppe frivillige fisket i prøveområdet. Både over ålegræsset men samtidig også over et område i nærheden med nøgen sandbund.
Den efterfølgende optælling viser, at der blev fanget næsten dobbelt så mange småtorsk i ålegræsbedene sammenlignet med fangsten over den bare bund.
”Resultatet viser, at ålegræs i den grad spiller en vigtig rolle, og vi skal have meget mere af det i bugten,” fortæller Willi Nors, der udover at være frivillig i foreningen Kysthjælperne også er aktiv i Danmarks Naturfredningsforening.
Han uddyber: ”Der er lang vej endnu. Det er stadig en forudsætning, at vi mindsker udslippet af kvælstof med cirka 33 procent.”
Ålegræs fungerer som levested for fisk. Samtidig kan græsset binde og lagre kvælstof og CO2. Derfor vurderer flere havmiljø- og klimaeksperter, at der fremadrettet skal plantes langt mere ålegræs.
”Medio oktober 2023 groede ålegræsset stadig. Den voldsomme storm fra øst den 20. og 21. oktober 2023 rev mange ålegræsplanter op med rode. I forsommeren 2024 kontrollerer vi, om de udplantede planter overlevede stormen.”
Nyt projekt på vej
Næste projekt, som Willi Nors og Kysthjælperne tager del i, er lige på trapperne. Om kort tid sætter de i samarbejde med fritidsfiskerne i Kaløvig Bådelaug tre liner ud i bugten, hvorpå der skal dyrkes blåmuslinger. Til efteråret sænkes de dyrkede blåmuslinger ned på bunden. Håbet er, at de dyrkede blåmuslinger kan danne grundstammen for et nyt muslingerev.