Den nye havesæson er i gang. Mange vil nok slet ikke overveje hvad det første og det næste, der skal ske i haven nu og resten af året, skal være. Vi, vores forældre og deres forældre har nemlig gjort det samme igen og igen så længe, vi kan huske det: Græsset skal slås én til to gange om ugen, hækken klippes før Skt. Hans, roserne skæres ned på dronningens fødselsdag, og de visne plantedele skal fjernes. Alt med samme formål; nemlig at gøre haven ryddelig og ordentlig.
I al iveren efter ordentlighed glemmer vi bare, at for en humlebi, en sommerfuglelarve, en spurv eller et pindsvin, er de klippede plæner og buske og de eksotiske, farvestrålende blomster en gold ørken. Der er ingen mad eller drikke. Der er ingen steder at gemme sig og finde ro til at forpuppe sig eller opfostre unger i vores ordentlige og ryddelige haver.
At gøre som vi ikke plejer
Den vilde danske natur er kommet under alvorligt pres. Faktisk er der nu så lidt vild natur tilbage i Danmark, at en europæisk miljøtilstandsrapport fra Det Europæiske Miljøagentur (EEA) viser, at sammenlignet med de øvrige europæiske lande, hvor det også står skidt til, står det særligt skidt til i Danmark.
Så måske er det tid til ikke at gøre som vi plejer? Måske er det tid til at stoppe op, før robotplæneklipperen slippes løs og traileren fyldes og køres væk med alt det, der kunne gøre haven til et sted med plads til mere liv? Måske er det i år, hvor flere har overskud og lyst at eksperimentere. Til at lade være med at slå græsset, bekæmpe ukrudtet og holde planter og vækster nede. Og i stedet bruge tiden til at finde måder at indrette og være i haven på, som ikke får én til at forbinde haven med pligt og anstrengelse?
I Facebookgruppen ”Vildere natur 8541” er der desuden mulighed for at du kan slutte dig til et lokalt fællesskab. Vi inspirerer hinanden og mødes om at skabe mere vild natur i vores lokalområde. Tilsammen har vi mange haver, som dækker et stort areal. Vi er mange, som gerne vil i dialog og gøre en forskel her, hvor vi bor, og der er allerede gang i mange gode snakke og tiltag.
For eksempel har jeg planer om at holde åben havelåge i min egen have i august, hvor man kan komme på besøg i ’eksperimentariet’. Det kalder jeg min have, fordi det er her, jeg slapper af, samtidig med at jeg bruger mange timer på alle mulige mere eller mindre gennemtænkte ideer og projekter. Og formålet: At sørge for mad og levesteder for både mennesker og dyr. Der kommer mere information om arrangementet her i bladet senere på sæsonen.
Projekter i den vilde have i foråret
Lige nu er jeg i gang med at lave et kvashegn af stammerne fra naboernes og vores eget juletræ. Der skal kvas fra haven samles til glæde for insekter og fugle. Måske kommer der et pindsvin og slår sig ned, hvis jeg er heldig. Under det vil jeg så blomsterkarse og bønner, som kan slynge sig op ad hegnet.
Jeg har også planer om snart at plante en del af haven til med hasselbuske. Når de er vokset til, vil der blive skygge og lidt mere fugtigt, hvilket tudserne, som nu bor i kælderskakten, sikkert vil kunne lide.
Noget bliver som det plejer i min have i år. Græsset skal slås. Med opsamler. Én gang i marts/april og én gang i september. Ellers slår jeg stier og de steder, vi kommer mest – hvis der lige er tid til det. Og græsafklippet lander direkte i urtehaven, hvor det giver næring til de planter, jeg har sået eller sat der, og skygger for de andre.
Det bliver helt vildt!
Hvis du og din have er bare lidt vildere end gennemsnittet, og du også har lyst til at holde åben havelåge i august, hører jeg gerne fra dig. Det kunne være hyggeligt, hvis folk den samme dag kunne gå på inspirationsvisit i forskellige, anderledes haver i byen – hvis Corona tillader det.
PS: Min titel ”Vild have-mentor” har jeg fået som en del af en landsdækkende indsats gennem en række foreninger, der sammen arbejder for en større biodiversitet i Danmark. Du kan finde flere informationer om foreningerne og tiltaget her:
Se eller gense programserien ”Giv os naturen tilbage” på DRTV.
Louise Kold-Petersen, Berberisvej, Løgten, er Vild have-mentor fra foreningen Praktisk Økologi. Hun skriver (forkortet af redaktionen):
Læs mere i 8541 -dit lokale blad