Jernaldervejen flyttes, så alle kan opleve den sammen med mange af de øvrige fund i området. Du kan bidrage, så vi får indsamlet 100.000 kr. til projektet. En jernalder-rute etableres, og der er planer om at udarbejde undervisningsmateriale.
Normalt bliver et arkæologisk fund liggende på sin oprindelige plads. Andre gange kan det blive nødvendigt at flytte et fortidsminde for at bevare det.
Arkæologer fra Moesgård Museum fandt i Skødstrup det mest fuldstændige jernaldersamfund, man har afdækket i en dansk udgravning. På udstykningen Lauritshøj 2 lå både tre klyngelandsbyer og en rækkelandsby med otte ret store rækkehuse, skulder ved skulder, så man kunne gå tørskoet gennem næsten hele landsbyen. En stenbrolagt vej gik ned over skråningen og delte landsbyen, så der var fire store huse på hver side.
I forbindelse med udstykningen viste det sig, at den stenbrolagte vej ligger på en kommende byggegrund, og den forbliver derfor næppe uberørt. Efter aftale med Moesgaard Museum flyttes den flotte og spændende jernaldervej. Det vil bevare den, gøre den offentligt tilgængelig og lade den indgå i en større fortælling om livet i jernalderens Skødstrup.
Beslutningen er truffet på baggrund af en række konstruktive møder mellem repræsentanter for bl.a. Skødstrup Fællesråd, Skødstrup Menighedsråd, Aarhus Kommune (grundsalg) og Moesgaard Museum. Det drejer sig om Erik Søndergård, arkæologer fra Moesgaard Museum, projektleder Henrik Andersen, Jette Westphal, Jens Otto Bruun-Madsen, Anne Marie Bundsgaard og Aase Pedersen.
Af sognepræst Erik Søndergård, Skødstrup Kirke